Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Nieuwsbericht 27 maart 2009

Nieuwe onderhandelingsronde in Bonn: wie betaalt klimaatmaatregelen ontwikkelingslanden?

Op 29 maart start in Bonn de volgende onderhandelingsronde ter voorbereiding van de VN-klimaatconferentie in Kopenhagen (7-18 december). De deelnemende landen zullen de samenwerking op klimaatgebied die zij 15 maanden geleden op Bali hebben afgesproken, verder uitwerken. De regering-Obama doet voor het eerst aan de onderhandelingen mee.
Nederland zet zich actief in voor effectieve en eerlijke klimaatafspraken voor de periode na 2012. Daarvoor is het nodig dat industrielanden ambitieuze reductiedoelstellingen op zich nemen, ontwikkelingslanden een bijdrage leveren en dat er voldoende financiering komt voor klimaatbeleid in ontwikkelingslanden. Financiering vervult een sleutelrol in de onderhandelingen.
Minister Cramer wijst er op dat de Europese regeringsleiders op de Voorjaarsraad een heldere boodschap over de Europese inzet hebben afgegeven. De ministers hebben bevestigd dat de EU bereid is een fair aandeel op zich te nemen van de financiering van klimaatacties in ontwikkelingslanden. Ook hebben de ministers concrete opties genoemd voor hoe deze financiering kan worden opgebracht. Verder hebben regeringsleiders nogmaals bevestigd dat de EU haar uitstoot van broeikasgassen met 30% zal verminderen als andere landen voldoende meedoen. Dit is van groot belang voor de komende onderhandelingsronde.
In de aanloop naar de klimaatconferentie in Kopenhagen worden dit jaar drie of meer onderhandelingsronden gehouden.
( bron: http://www.vrom.nl//pagina.html?id=39182 )