Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Crisis mag niet ten koste gaan van Wajongers en Wswers

Bij de aanpak van de crisis gaat het kabinet niet opnieuw in de AWBZ snijden. Dat waardeert de CG-Raad enorm. Het kabinet wentelt de crisis gelukkig niet af op mensen met ernstige beperkingen die zorg en ondersteuning nodig hebben.

Het kabinet trekt 250 miljoen euro uit voor het bestrijden van de jeugdwerkloosheid. Daarbij wijst het ook op de zwakke positie van Wajongers en Wswers op de arbeidsmarkt en dat die positie door de crisis nog kan verslechteren. Helaas worden er geen concrete maatregelen genoemd om daar iets aan te doen. Dat baart de CG-Raad zorgen. De CG-Raad vindt dat de crisis het extra nodig maakt dat er een goed werkaanbod voor Wajongers komt en dat de Wsw voor hen toegankelijk blijft. Verder verdienen ook de Wswers extra bescherming; ze mogen niet door andere kansarme groepen van de arbeidsmarkt worden verdrongen.

Zorgtoeslag

Het kabinet gaat 1,2 miljard euro bezuinigen op de zorgtoeslag. De CG-Raad vraagt het kabinet daarbij nadrukkelijk om mensen met een beperking met lage en middeninkomens te ontzien. Hun koopkracht is al gedaald door de gedeeltelijke afschaf van de Buitengewone Uitgaven-regeling in 2009. Hierdoor krijgen zij al aanzienlijk minder huur- en zorgtoeslag. Verdere inkomensachteruitgang voor deze groepen is onacceptabel.

Marktwerking

Het kabinet zal daarnaast nog eens 1,2 miljard op de zorg gaan bezuinigen. Minister Klink wil dat bereiken door verdere liberalisering. De CG-Raad vindt echter dat eerst eens goed moet worden onderzocht wat marktwerking in de zorg tot nu toe heeft opgeleverd voor er op deze weg wordt doorgegaan. Er zijn veel signalen dat marktwerking lang niet altijd goed uitpakt. Kostenbesparingen kunnen vooralsnog beter worden bereikt door het beperken van de bureaucratie en het beperken van de beloningen van bestuurders.

Investeren in de zorg

Het kabinet neemt talrijke maatregelen om de economie te stimuleren. Investeringen in de (ver)bouw van zorg- en verpleegtehuizen vallen daar ook onder. Dat is goed en hard nodig. De CG-Raad had echter gehoopt dat het kabinet nog een stap verder was gegaan: door ook fors in de kwaliteit van de zorg te investeren. Dat is met het oog op de toenemende vergrijzing en de bestaande personeelstekorten in de zorg noodzakelijk. Er werken nu talrijke ongediplomeerde krachten in de zorg. Door te investeren in bij- en omscholing kunnen deze mensen voor de zorg worden behouden.

(Geplaatst: 27 maart 2009)

---