Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Antwoorden op kamervragen van Van Gerven over het nieuwe financieringssysteem "Diagnose Behandeling Combinaties (DBC) op weg naar transparantie (DOT)

Antwoorden op kamervragen van Van Gerven over het nieuwe financieringssysteem "Diagnose Behandeling Combinaties (DBC) op weg naar transparantie (DOT)

Kamerstuk, 27 maart 2009

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

27 maart 2009

CZ-K-U-2914805

Antwoorden van minister Klink op de vragen van het Kamerlid Van Gerven (SP) over het nieuwe financieringssysteem "Diagnose Behandeling Combinaties (DBC) op weg naar transparantie (DOT).

Vraag 1

Wat is uw reactie op het bericht dat het zorgveld, waaronder instellingen, artsen en zorgverzekeraars, uitstel van invoering wil van het nieuwe financieringssysteem DBC's op weg naar transparantie (DOT)?

Antwoord 1

De betrokken brancheorganisaties hebben mij onlangs een voorstel toegestuurd voor gefaseerde invoering DOT. Momenteel ben ik in gesprek met partijen over invoering van DOT. Op basis van deze gesprekken zal ik mijn reactie op het voorstel aan de Tweede Kamer sturen.

Vraag 2

Deelt u de mening van het veld dat eerst duidelijk moet zijn wat de effecten van de nieuwe vorm van financiering zullen zijn, vooral gezien het feit dat de vangnetten die er bij de invoering van de DBC-systematiek in 2005 waren zijn weggevallen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke maatregelen gaat u nemen?

Antwoord 2

Ja, ik hecht groot belang aan inzicht in de financiële effecten van dergelijke systeemwijzigingen. Om deze reden maakt het in kaart brengen van financiële effecten dan ook deel uit van een zorgvuldige invoering van DOT.

Vraag 3

Denkt u dat succesvolle en zorgvuldige invoering van DOT per 1 januari 2010 haalbaar is? Zo nee, bent u bereid de invoering uit te stellen? Zo ja, op welke pilots baseert u dat? Wilt u de Kamer een tijdspad voor invoering doen toekomen?

Antwoord 3

Momenteel voer ik over dit onderwerp nog overleg met partijen. Op de uitkomsten daarvan kan ik nog niet vooruitlopen.

Vraag 4

Erkent u dat u voor een succesvolle invoering van DOT draagvlak nodig heeft? Zo ja, deelt u dan de mening dat, gezien de oproep van het zorgveld, het verstandiger is de invoering van DOT uit te stellen? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 4

DBC's op weg naar transparantie (DOT) kan in zijn algemeenheid rekenen op een breed draagvlak. Partijen geven aan graag eerst een periode de nieuwe producten te willen registreren alvorens DOT voor financiering en bekostiging in te voeren. Ik ben van mening dat het nieuwe financieringssyteem zo snel mogelijk, maar wel verantwoord en zorgvuldig moet worden ingevoerd.

Vraag 5

Welke voorbereidende stappen voor de nieuwe productstructuur worden in 2009 in gang gezet?

Antwoord 5

In mijn antwoord op uw eerdere vragen heb ik aangegeven dat er in 2009 voorbereidende stappen zullen plaatsvinden. Deze zijn erop gericht partijen optimaal voor te bereiden op de nieuwe productstructuur. Daarbij gaat het, onder meer, om het in beeld brengen van de financiële effecten voor instellingen en het proefdraaien met de nieuwe productstructuur.

Vraag 6

Wat is uw reactie op het artikel `DBC's op weg naar chaos'?

Antwoord 6

Ik heb kennis genomen van het artikel. Het afleiden van zorgproducten met behulp van de grouper vormt een belangrijk onderdeel van de invoering van DOT. Het afleiden van zorgproducten met de grouper heeft veel voordelen. Zo is er door gebruik van de grouper sprake van een identiek afleidingsresultaat en hoeven ziekenhuizen bij wijzigingen in de productstructuur minder aanpassingen te doen in hun eigen systeem. Het signaal dat er sprake zou zijn van chaos herken ik niet.