Openbaar Ministerie


* >Aangehouden straatrovers bekennen meer berovingen

Aangehouden straatrovers bekennen meer berovingen

27 maart 2009 - Arrondissementsparket Den Haag

De raadkamer van de rechtbank heeft vrijdag besloten dat de drie 21-jarige mannen uit Den Haag die op 14 maart zijn aangehouden voor een reeks straatroven, nog 90 dagen langer vast blijven zitten.

De drie verdachten hebben inmiddels bekennende verklaringen afgelegd en de officier van justitie houdt hen verantwoordelijk voor tenminste acht straatroven. In eerste instantie gingen politie en OM uit van zes berovingen.

De straatroven vonden plaats in Scheveningen, Den Haag Zuid-West, Ypenburg, Transvaal, Delft en Leidschendam-Voorburg. Slachtoffers waren telkens vrouwen die 's nachts in hun eentje op straat waren. De recherche van Bureau De Heemstraat begon medio februari een onderzoek naar een mislukte straatroof op de Paul Krugerlaan. Het slachtoffer moest onder bedreiging van een vuurwapen haar tas afstaan. Zij wist echter aan haar belagers te ontkomen en deed aangifte.

Al snel bleek dat in korte tijd in de regio meer straatroven waren gepleegd, waarbij vrouwen onder bedreiging van een vuurwapen werden gedwongen hun bezittingen af te staan. Telkens gingen de daders er in een auto vandoor. In één geval werd een slachtoffer met het vuurwapen op haar hoofd geslagen en liep zij letsel op. Het recherche-onderzoek leidde tot de identificatie van de verdachten.

Toen uit onderzoek bleek dat de mannen in het weekeinde van 13, 14 en 15 maart opnieuw wilden toeslaan, besloot de politie in te grijpen. Tijdens een gezamenlijke actie van het rechtercheteam en bijzondere diensten (zoals het arrestatieteam) van Politie Haaglanden werden de verdachten aangehouden.