Senternovem

27-03-2009 | Invulling crisispakket Kabinet biedt kansen voor duurzaamheid

Het RegieOrgaan EnergieTransitie ziet in het crisispakket van de regering goede aanknopingspunten voor het concreet werken aan verduurzaming van de Nederlandse energievoorziening. Daarmee stroken de uitgangspunten van het plan met de missie van EnergieTransitie: streven naar een energievoorziening die duurzaam is, het klimaat niet belast en concurrerende energieprijzen kent, zowel nu als in de toekomst.

Het pakket bevat al een aantal goede concrete maatregelen, zoals de extra stimulering van offshore windenergie en extra geld voor isolatie van woningen, scholen en andere gebouwen.

Veel posten, initiatieven en plannen moeten de komende weken nog verder worden uitgewerkt. Zo moet inhoudelijk nog een duidelijke koppeling worden gelegd tussen de kabinetsinitiatieven voor innovatie en duurzame energie en de kansen die deze bieden voor invulling van een modern technologie- en industriebeleid. De nadruk op de stimulering van scholing en werkgelegenheid kan worden uitgewerkt met een duidelijk accent op duurzaamheid. Door bij de invulling van de investeringen in infrastructuur ruim baan te maken voor meer en hoogwaardiger openbaar vervoer kan ook hier het streven naar duurzaamheid verder worden ingevuld.

Verder biedt een adequate invulling van de voorgestelde ombuiging van de SDE-regeling kansen voor een aanzienlijke versnelling van de toename van de productie van duurzame energie. Bij de sloopregeling van oude, vervuilende auto's kunnen de voorwaarden (bijvoorbeeld 'minimaal B-label') tot een optimaal milieu-effect leiden.

EnergieTransitie zal de komende weken nauw worden betrokken bij de uitwerking van de voorgestelde plannen.