Gemeente Hoorn

Bomen J. Messchaertstraat toe aan vervanging

De 19 oude kastanjebomen in het eerste deel van de Johan Messchaertstraat zijn in slechte conditie. Drie van de oorspronkelijk 22 bomen zijn al eerder gekapt, omdat deze dreigden om te vallen. Deskundigen geven aan dat ook de andere bomen teren op hun reserves. Het college wil geen onveilige situatie in de straat, en vindt het belangrijk om de oorspronkelijke laanuitstraling te behouden.

In overleg met omwonenden is er daarom voor gekozen om in één keer alle bomen te laten vervangen door nieuwe kastanjebomen. Het college heeft onlangs opdracht gegeven deze vervanging voor te bereiden en een dekking voor de kosten te zoeken.

De kastanjebomen in de Johan Messchaertstraat tussen de Pakhuisstraat en de J. D. Pollstraat zijn sinds lange tijd in slechte conditie. Al in 1992 gaven externe boomdeskundigen aan dat de bomen in matige tot slechte conditie waren en op hun reserves teerden. De externe adviezen die in 1995 en 2004 zijn ingewonnen, geven een soortgelijk beeld. De kastanjebomen zijn zwak, worden niet beter en het moment van uitvallen is onzeker. Dit ondanks de maatregelen die de gemeente in de jaren negentig heeft genomen om de omstandigheden voor de bomen te verbeteren. Drie van de oorspronkelijk 22 bomen zijn al eerder gekapt, omdat deze dreigden om te vallen. Elk jaar controleert de gemeente of er sprake is van acuut gevaar.

Echter als de bomen komende jaren één voor één zouden worden vervangen, dan verliest de straat de uitstraling van een laan. In oktober 2008 heeft onder andere wethouder Van Weel overleg gevoerd met de omwonenden over mogelijke oplossingen. Ook is gesproken over de parkeervoorzieningen. Toen is onder andere afgesproken dat de bomen in één keer worden vervangen, en dat afhankelijk van de nieuwe aanplant wordt geprobeerd het langsparkeren zoveel mogelijk in stand te houden. En als er toch parkeerruimte verloren moet gaan, dan wordt deze gecompenseerd op de RAC-locatie. Ook is de bewoners toegezegd dat de gemeente de bomen die in zeer slechte conditie zijn, extra controleert totdat ze vervangen worden.

Er zal een dikkere maat bomen worden teruggeplant dan gebruikelijk in Hoorn, maar deze zijn wel aanzienlijk kleiner dan de huidige kastanjes. Voordat de gemeente tot uitvoering overgaat, zal het college de uitgewerkte plannen eerst met de omwonenden bespreken. Laatste wijziging van deze pagina: 27 maart 2009