Gemeente Dongen

Onderzoek groeiverbetering bomen Vaartweg

Publicatiedatum: 27-3-2009

Het college van de gemeente Dongen heeft besloten onderzoek te laten doen naar de mogelijkheden voor groeiverbetering van de bomen langs de Vaartweg. Het betreft een belangrijke groenstructuur die al sinds jaren het beeld van de Vaart bepaald en die het waard is om behouden te blijven. Hiervoor dienen echter wel inspanningen te worden verricht, aldus het college.

Werkzaamheden
In het kader van wegenonderhoud staan werkzaamheden gepland aan het gedeelte van de Vaartweg tussen de bebouwde komgrens en meester Jansenweg. De weg moet op diverse plekken herbestraat worden. Ook dienen door wortelopdruk van de aanwezige bomen de banden op diverse gedeelten opnieuw gesteld te worden.

Risico
Door het uitvoeren van herbestratingwerkzaamheden bestaat er een grote kans dat de boomwortels grote schade op lopen. De bomen hebben het vanwege schouwwerkzaamheden van het waterschap, de smalle berm en door de verdichting van de grond al erg zwaar. Jaarlijks moeten enkele bomen gekapt worden vanwege het feit dat ze aangetast zijn door zwammen of andere aantastingen die meestal het gevolg zijn van de slechte groeiomstandigheden van de bomen.

Vrees
Op de provinciale cultuurhistorische waardenkaart staan de bomenrijen langs de Vaart aangegeven als Historisch groen. Een belangrijke groenstructuur waarvoor zonder inspanningen te vrezen valt dat de komende 10 tot 20 jaar een groot deel van de bomen zal verdwijnen vanwege aanslagen op het wortelpakket en de slechte groeiomstandigheden voor de bomen.

Onderzoek
Alvorens het groot onderhoud aan de Vaartweg gepleegd gaat worden, wil het college inzicht hebben naar de maatregelen die genomen kunnen worden voor veiligstelling van de bomenstructuur langs de Vaart, in combinatie met de werkzaamheden aan de weg. Te denken valt aan het aanleggen van ondergrondse constructies die de groeimogelijkheden voor boomwortels verbetert. Om een juist inzicht te krijgen in de mogelijkheden en de bijbehorende financiële consequenties, wordt opdracht gegeven aan een boomdeskundig bedrijf om ter plaatse onderzoek te doen en een adviesrapport uit te brengen.