Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Kamerbrief inzake geannoteerde agenda van de informele RAZEB (Gymnich) van 27 en 28 maart 2009

20-03-2009

Graag bieden wij u hierbij de geannoteerde agenda aan van de informele Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen ('Gymnich') van 27 en 28 maart 2009.

De Minister van Buitenlandse Zaken, De Staatssecretaris voor Europese Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen Drs. F.C.G.M. Timmermans

Geannoteerde agenda van de informele Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen ('Gymnich') van 27 en 28 maart 2009

Midden-Oosten Vredesproces (MOVP)

De ministers van Buitenlandse Zaken zullen spreken over het MOVP in de bredere regionale context, waarbij bijzondere aandacht zal worden besteed aan Iran en Syrië. Deze discussie dient mede ter voorbereiding op de informele ontmoeting tussen President Obama en de Europese Unie op 5 april 2009 in Praag, waar het MOVP één van de gespreksonderwerpen zal zijn.

De regionale context wordt al lange tijd gekenmerkt door scherpe meningsverschillen tussen de Arabische landen die een negatieve uitwerking hebben op de stabiliteit in de regio, het MOVP, de effectiviteit van de Egyptische bemiddeling tussen Palestijnse facties en tussen Hamas en Israël. Het is daarom positief dat een aantal Arabische landen recent een eerste stap heeft gezet om door middel van overleg in Saoedi-Arabië te trachten hun onderlinge geschillen te slechten. Eensgezind optreden van de gematigde Arabische landen is ook wenselijk om Syrië en Iran ertoe te brengen de invloed die zij hebben op radicale groeperingen ten positieve aan te wenden. Dit is van groot belang voor hervatting en een succesvol verloop van het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen, de stabiliteit in Libanon en de regio en voor het creëren van de randvoorwaarden voor de wederopbouw van Gaza.

EVDB

Tijdens het Gymnich-overleg zullen de ministers spreken over de ontwikkeling van civiele capaciteiten binnen het EVDB. Aanleiding daarvoor is dat de Europese Unie te maken heeft met een groeiend aantal civiele missies. Het succes van deze missies is in grote mate afhankelijk van de beschikbaarheid van voldoende en gekwalificeerd personeel. Het voorzitterschap zal willen spreken over mogelijkheden om de civiele capaciteitsontwikkeling te verbeteren. Daarbij zal onder meer gekeken kunnen worden naar centrale aansturing vanuit Brussel bij de werving en selectie van civiele capaciteiten (experts en materieel), evenals naar de wijze waarop lidstaten capaciteiten sneller en efficiënter ter beschikking kunnen stellen aan de missies. Nederland hecht grote waarde aan de verdere ontwikkeling van civiele capaciteiten, speelt daarbij een actieve rol en vindt het van belang dat zowel op nationaal als op Brussels niveau verbeteringen worden doorgevoerd.

Westelijke Balkan

De ministers zullen tijdens het Gymnich-overleg spreken over de EU-strategie ten aanzien van de Westelijke Balkan. Op de agenda staan het Europese toenaderingsproces van de regio en recente politieke ontwikkelingen in Bosnië-Herzegovina, Kosovo en Servië.

Nederland zal algemene waardering uitspreken voor de positieve resultaten op de Westelijke Balkan sinds het begin van het Stabilisatie- en Associatieproces, nu tien jaar geleden. Mede dankzij de inspanning van de Europese Unie is de regio er goeddeels in geslaagd etnische spanningen te beheersen, regionale samenwerking te vergroten en hervormingen door te voeren. Daarbij zal Nederland benadrukken dat de toekomst van de regio in Europa ligt, maar dat de landen zelf het tempo van de toenadering in de hand hebben. Nederland zal de (potentiële) kandidaatlidstaten aanmoedigen het pad van hervormingen verder te blijven volgen en wijzen op de noodzaak om te voldoen aan de uitbreidingscriteria, waaronder volledige samenwerking met het Joegoslavië-tribunaal.

Na de bespreking à 27 zal het Gymnich worden vervolgd met een werklunch over de Westelijke Balkan, waartoe de kandidaat-lidstaten zijn uitgenodigd en de landen van de Westelijke Balkan, alsmede de EU speciaal vertegenwoordigers voor Kosovo, Macedonië en Bosnië-Herzegovina.

Afghanistan

De ministers zullen tijdens het Gymnich-overleg ook spreken over Afghanistan. De discussie over het Europees beleid ten aanzien van Afghanistan zal een voortzetting zijn van de bespreking gehouden tijdens het diner van de ministers van Buitenlandse Zaken en marge van de Europese Raad op 20 maart waarover uw Kamer een verslag zal ontvangen. Tijdens de discussie zal waarschijnlijk gesproken worden over de Europese bijdragen aan de politiemissie EUPOL en ook wordt vooruit gekeken naar de Afghanistan Conferentie in Den Haag op 31 maart.