Partij van de Arbeid

Den Haag, 27 maart 2009

Reactie PvdA op het kabinetsstandpunt n.a.v. het rapport Cornielje over onderwijstijd

De PvdA Tweede Kamerfractiefractie is verheugd dat staatssecretaris Bijleveldt in de beleidsreactie op het rapport van de commissie Cornielje de constatering overneemt dat onderwijstijd een relatie heeft met de kwaliteit van het onderwijs en dat er overeenstemming is over het feit dat een landelijke norm voor onderwijstijd noodzakelijk is.

De PvdA is positief over het kabinetsvoorstel om de ouders en leerlingen meer in positie te brengen. Zij krijgen hierdoor een grotere rol om te oordelen over de kwaliteit van de school. PvdA-woordvoerder Marianne Besselink: 'Het is goed dat hun positie daarin nu verstevigd wordt. Ouders en leerlingen moeten daarbij echter wel in staat worden gesteld die rol waar te maken. Wij gaan ervan uit dat de inspectie bij een conflict op de achtergrond aanwezig zal zijn om daar waar nodig op te treden.'

De PvdA heeft altijd gepleit om scholen niet met onmogelijke opdrachten op te zadelen. Het lijkt erop dat met de voorstellen van de staatssecretaris daaraan wordt voldaan. Bovendien kunnen scholen maatwerk voor schooltypes leveren binnen de definitie onderwijstijd. 'Binnen de huidige norm is er ruimte voor maatwerk', aldus PvdA Kamerlid Besselink.

De staatssecretaris geeft in haar voorstel ook docenten ruimte om de werkdruk te verlagen. Dit kan door het inzetten van vijf vakantiedagen. Scholen kunnen in overleg met docenten deze ruimte aangrijpen om meer flexibiliteit voor docenten te creëren. De fractie van de PvdA ziet dat als een mooie kans. Het is van groot belang dat deze keuze van onderop plaatsvindt. Scholen kunnen deze dagen in overleg met docenten en vakbonden zelf invullen met werkdrukverlaging, flexibiliteit of vrije dagen. Besselink: 'Zo kan de meest wenselijke invulling op lokaal niveau plaatsvinden'.



Partij van de Arbeid