Ingezonden persbericht

Amsterdam, 23 maart 2009

HET LEERWERKTRAJECT WONEN EN WERKEN IN DE WIJK WERKT!

Resultaten van de pilot positief: capaciteit en kennis om gefaseerd, honderden jongeren per jaar aan het werk te krijgen.

Politiek Den Haag, Burgermeester & Wethouders van Amsterdam, Stadsdelen, Corporaties en het Bedrijfsleven zijn het er allemaal over eens: Jeugdwerkeloosheid moet niet verder toenemen. Jongeren en vooral de meest kwetsbare groep daarbinnen, die dreigt uit te vallen, moet de kans krijgen om toch minimaal de startkwalificatie te behalen om simpelweg aan het werk te kunnen gaan. Op uitnodiging van het leerwerktraject Wonen en Werken in de Wijk (WW&W) in samenwerking met de Stichting Hart voor Amsterdam, komen op
27 maart aanstaande Tweede Kamerlid Mei Li Vos, Wethouder Freek Ossel vanuit de portefeuille Werk & Inkomen, stadsdeel vertegenwoordigers, corporaties, bedrijfsleven en het onderwijs samen om daarover te praten en om te onderstrepen hoe innovatieve projecten als WW&W hierop inspelen. Met resultaat!

Het pilot traject van WW&W wordt die dag succesvol afgesloten en er wordt vooral een beroep gedaan op de verschillende belanghebbende partijen, om de komende jaren alle zeilen bij te zetten om dit soort initiatieven ruimbaan te geven. Wat houdt WW&W nog tegen om honderden jongeren succesvol, met startkwalificatie, aan het werk te helpen. In feite NIETS: WW&W staat letterlijk in de startblokken.

Paneldiscussie
Welke rol spelen de stake holders bij aanbestedingen van Gemeentelijke Diensten en bedrijven. Denk daarbij aan besteksvoorwaarden, onderhandse aanbestedingen. Convenanten tussen Publiek/Private Samenwerking (PPS).
De wil van alle partijen is er, dat is het afgelopen jaar gebleken, maar in de praktijk blijkt het nog niet altijd gemakkelijk uitvoerbaar te zijn. Daarover hebben wij die middag een interessante discussie en wordt een en ander onderbouwd met de ervaring die WW&W heeft opgedaan. U bent van harte uitgenodigd om deze discussie bij te wonen en vragen te stellen.

Historie
In het kader van de Stadsvernieuwing in Amsterdam Nieuw West heeft de toenmalige directeur Willem van Spijker van Koers Nieuw West* samen met Chris Kamp van het bedrijf AM&P, het initiatief genomen om een Sociale Onderneming te starten die jongeren werkervaring laat opdoen bij de sloop van huizen, renovatiewerkzaamheden, de aanleg van groenvoorziening, realisering van ondergrondse infrastructuur, bestrating, beveiliging en beheer. Doel was om binnen twee jaar kostenneutraal te kunnen ondernemen, zonder verdere subsidie! Dat moment is nu bereikt. Met voldoende werkaanbod kan WW&W een gezonde winstmarge halen en uiteindelijk gefaseerd 300 jongeren door laten stromen naar regulier werk.

* Koers Nieuw West is een aanjager, een voordringer en maakt nieuwe maatschappelijk coalities mogelijk. Het bestuur van Koers Nieuw West wordt gevormd door de stadsdelen Bos & Lommer, Osdorp, Slotervaart, Geuzenveld-Slotermeer en de centrale stad.



Ingezonden persbericht