Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Moderne Stemtrainingscursus 'EVTS' voor het eerst óók in Groningen

Vanaf 27 maart organiseert Stichting Stem en Techniek een vijfdaagse stemtrainingscursus in Groningen. Deze cursus is gebaseerd op het Estill Voice Training System (EVTS), genoemd naar haar grondlegger Jo Estill. Jo Estill is zangeres en zangpedagoge en heeft zich als onderzoekster jarenlang wetenschappelijk met de stem beziggehouden. Door middel van video-opnamen van de stem heeft Estill minutieus in kaart gebracht wat er precies 'van binnen' gebeurt tijdens het zingen in diverse stijlen. Met die kennis is het mogelijk om alle afzonderlijke delen van het strottenhoofd en de spieren in het lichaam zo te leren beheersen, dat je op een gezonde manier in iedere stijl kunt zingen, of dat nu pop, jazz of klassiek is.

Tijdens de vijfdaagse EVTS-cursus wordt er aandacht besteed aan anatomie en fysiologie van de stem en worden verschillende deelaspecten van spreken en zingen (zoals toonaanzetten, tongcontrole, strottenhoofdstanden) uitgelegd, voorgedaan en geoefend. Vervolgens worden de geleerde onderdelen gecombineerd om tot verschillende klankkwaliteiten (zoals belting of opera) te komen en deze te leren beheersen. Bij dit trainingssysteem hoort ook een computer-softwareprogramma voor de visuele feedback bij de training.

De EVTS-cursus is bedoeld voor iedereen die zich, al dan niet beroepshalve, bezighoudt met en geïnteresseerd is in de verbetering van de spreek- en/of zangstem: zangers, zangdocenten, koordirigenten, logopedisten en anderen. De cursus wordt gegeven door Alberto ter Doest, Certified Course Instructor. Hij werkte o.a. mee aan het TV-programma 'Op zoek naar Jozef'. Alberto ter Doest wordt tijdens de cursus voor training in kleine groepen ondersteund door bevoegde EVTS-docenten.
De EVTS-cursus wordt drie keer per jaar georganiseerd op verschillende plaatsen in het land. De volgende cursussen worden gehouden in Maastricht (zomer 2009) en in Rotterdam
(najaar 2009). Meer informatie over deze EVTS-cursussen is te vinden op www.stementechniek.nl.