Ingezonden persbericht


Persbericht 16 februari 2009

Thema nieuw concertweekend in Oirschot (27, 28 en 29 maart) "RONDOM PERGOLESI: TWEE STABAT MATERS UIT HET 18E EEUWSE ITALIË

Eind maart is het alweer voor de elfde keer dat het inmiddels zeer bekende Stabat Mater concertweekend wordt georganiseerd. Jaarlijks komen duizenden liefhebbers naar de Oirschotse Sint Petruskerk. Dit typisch Brabants stadje beschikt over een schitterende kerk - met een opvallend fraaie akoestiek. Hier kunnen de duizenden gasten zeker genieten van een steeds weer verrassend programma. De in 1998 opgerichte Stichting Stabat Mater presenteert elk jaar een nieuw programma, bestaande uit een eigen samengestelde mix van composities. De werken van verschillende componisten worden steeds uitgevoerd door hiervoor speciaal gevraagde dirigenten, solisten, orkesten en koren uit binnen- en buitenland. Zij komen graag naar Oirschot, want het programma is uitnodigend, de locatie is fijn en de kerk is prima. Er komen altijd veel bezoekers, van heinde en ver.

Dit jaar presenteert de stichting het thema 'Rondom Pergolesi: twee Stabat Maters uit het 18e eeuwse Italië'. Het gaat om composities van Domenico Scarlatti en Giovanni Gualberto Brunetti, uitgevoerd door het koor Capella Isalana en het Combattimento Consort Amsterdam onder leiding van dirigent Jan-Willem de Vriend. Solisten zijn Elisabeth Scholl (sopraan) en Mirjam Schreur (alt).

De concerten zijn op vrijdag 27 maart (aanvang 20.30 uur), zaterdag 28 maart (aanvang 20.30 uur) en zondagmiddag 29 maart (aanvang 14.30 uur). De concerten beginnen stipt op de aangegeven begintijd!

Kaarten via de VVV Oirschot
Door de prima akoestiek en de vele camera's en plasmaschermen kan iedere gast vanuit elke plaats de concerten goed volgen. Toegangskaarten kosten E 30 euro en voor een luisterplaats (zijbeuken) bedragen de kosten E 15 per stuk. Ook zijn er full service kaarten (E 70) beschikbaar, inclusief toegang na afloop van het concert voor een hapje en een drankje in Hof van Solms. De kaartverkoop verloopt via het VVV-kantoor in Oirschot (0499-550599).

Blz. 1 van 2

Vervolg persbericht Stichting Stabat Mater blz. 2 van 2

De Stichting Stabat Mater

De Stichting Stabat Mater is in 1998 door enkele muziekliefhebbers opgericht. De behoefte aan muzikaal geïnspireerde reflectie op het lijdensverhaal is met de passies van Mattheus en Johannes niet verzadigd. Dit blijkt uit de grote belangstelling voor de jaarlijks door de stichting georganiseerde uitvoeringen. De concerten zijn in het weekend, traditioneel twee weken voor Pasen.

Universele betekenis

Het 'Stabat Mater' is een historisch document met universele betekenis. Het liturgisch gedicht gaat over het onbeschrijfelijke verdriet van een moeder over haar kind. De tekst beschrijft het leed van Maria bij de kruisdood van Jezus, maar kan direct vertaald worden naar andere situaties uit het leven van alledag.

Het is niet bekend wie de tekst heeft geschreven. Meestal wordt Jacopone Benedetti da Todi (1228-1306) als auteur aangemerkt. Laatstelijk is door de Duitse musicoloog Clemens Blume (begin vorige eeuw) de Engelsman John Pecham (1230-1279) aan de lijst van mogelijke dichters toegevoegd. Pecham was aartsbisschop van Canterbury. In 1957 verschijnt een studie van musicologe Hélène Nolthenius, die de franciscaan Giovanni Fidenza (= kardinaal Bonaventura, 13e eeuw) aanwijst als mogelijke dichter. Sinds de Middeleeuwen is het een van de rijkste inspiratiebronnen voor componisten. Het Stabat Mater is door de eeuwen heen al honderden malen op muziek gezet. Bijna alle bekende componisten hebben wel een uitvoering op hun naam staan.

Muzikale traditie in passietijd
Het Stabat Mater kent een enorme verscheidenheid aan composities. Werken van verschillende componisten, steeds in een passende omgeving, leiden tot een mooie muzikale traditie. Uitvoeringen op een hoog niveau geven deze nog jonge traditie een eigen uitstraling en impact. De muzikale beleving van dit religieuze treurdicht staat daarin centraal.

Waardering
Inmiddels is deze succesvolle jaarlijkse concertreeks uitgegroeid tot een van de hoogtepunten in de muzikale agenda. In juni 2005 werd het Stabat Mater concertweekend door het Brabantse provinciebestuur gekwalificeerd als beeldbepalend cultureel evenement in de provincie. De stichting is trots op dit lovend oordeel en ook verheugd over de waardering van de vele bezoekers.



Ingezonden persbericht