Provincie Antwerpen


5 maart 2009

Joodse Humoravonden

Première: 27 maart 2009 ­ 20 uur - Bibliotheek Mechelen

Op vrijdag 27 en zaterdag 28 maart gaan de eerste voorstellingen van de Humoravonden van start. De première vindt plaats in de bibliotheek van Mechelen, de tweede voorstelling in de bibliotheek van Hemiksem. Tijdens deze avonden nemen joodse humoristen het woord gemodereerd door filosoof en schrijver Ludo Abicht. Het geheel wordt opgeluisterd door prachtige joodse muziek, gebracht door topmuzikanten. In de bibliotheek van Mechelen loopt ook een expo van de joodse fotograaf Frédéric Brenner, die de hele wereld is rondgereisd om het leven van joden in meer dan veertig landen met zijn camera te fotograferen.

Humoravonden
Filosoof en schrijver Ludo Abicht is tijdens de Humoravonden moderator van een aantal joodse humoristen. Laurent Popowsky, Silvain Salamon, Noëmi Schlosser en Aaron Malinsky en anderen nemen het woord als rechtvaardige, maar komische rechters. .
Het geheel wordt omkaderd door prachtige muziek van George Gershwin, Leonart Bernstein, Offenbach en andere grote joodse componisten. Joodse humor kent een lange geschiedenis. De "Witz" of joodse grap ontstond als noodzaak. De humor was een veelal ongeplande strategie met twee doelstellingen: aan de ene kant het overleven (wie niet sterk is, moet slim zijn) en aan de andere kant het doorgeven van een bepaalde wijsheid.

Joodse humor is verbonden met het direct concrete joodse leven: hun bestaan als eeuwige minderheid, hun godsdienst en de regels die deze hen oplegt, hun strikte levenshouding, het leven in isolement, afgeschermd van het gevaar van de buitenwereld. Joden hebben erg veel zelfhumor. Ze lachen met hun eigen eigenaardigheden, stellen zich kritisch op tegenover gezag, zijn meesters in relativeren en slagen erin om via humor situaties om te keren in hun eigen voordeel.

Muzikanten: Nicolas Callot (piano), Valerie Vervoort (zang), Kevin Van Staeyen (viool, le trio perdu)

Co-productie: Arenbergschouwburg en Joods Cultuurfestival

Première Humoravonden

Vrijdag 27 maart 2009, 20 uur
Bibliotheek Mechelen
Moensstraat 19
2800 Mechelen

Voorstellingen:


* 27 maart 2009: Bibliotheek Mechelen

* 28 maart 2009: Bibliotheek Hemiksem (Heuvelstraat 111)
* 5 mei 2009: Bibliotheek Lier

* 15 oktober 2009: Bibliotheek Zwijndrecht
* 6 november 2009: Bibliotheek Schoten

http://www.joodscultuurfestival.be/event.php?id=65&act=3&loc=14&event=24
---

Perscontact:
Jeroen Martens
Departement Cultuur
Tel.: +32 (0)485 592 468
jeroen.martens@admin.provant.be

De affiche en foto's in drukkwaliteit vindt u op ftp://ftps.provant.be login: CultuurPers, paswoord: PersCultuur