Ingezonden persbericht


UITGELICHT MAART 2009

VERSUS: Daniel Kehlmann & Arnon Grunberg

Vrijdag 27 maart 2009
Aanvang: 20.00 uur
Voertaal: Duits
Toegang: ¤ 6,- / ¤ 5,- (met korting)
Reserveren

Versus is een reeks spannende en belangwekkende ontmoetingen in het kader van Amsterdam Wereldboekenstad, die het beste van de hedendaagse Duitse en Nederlandse literatuur met elkaar confronteert. De Nederlandse literatuur geniet grote populariteit in Duitsland, voor de hedendaagse Duitse literatuur komt de laatste jaren in Nederland steeds meer belangstelling. Op 27 maart gaan Daniel Kehlmann en Arnon Grunberg met elkaar in gesprek.

Daniel Kehlmann woont in Wenen en studeerde filosofie en literatuurwetenschap. Hij debuteerde al op tweeëntwintigjarige leeftijd en schreef sindsdien zes romans. Zijn roman, Het meten van de wereld (2006), stond meer dan een jaar op nummer 1 van de best verkochte boeken in Duitsland. Zijn recente roman Ruhm zal in Nederlandse vertaling onder de titel Roem bij Uitgeverij Querido verschijnen.

Arnon Grunberg debuteerde op 23-jarige leeftijd met de roman Blauwe maandagen, waarmee hij meteen zijn naam vestigde. Sindsdien verschenen van hem onder meer de romans Figuranten (1997), Fantoompijn (2000), De asielzoeker (2003) en De joodse messias (2004). Voor zowel Fantoompijn als De asielzoeker ontving hij de AKO Literatuurprijs, voor zijn roman Tirza (2006) werden hem de Libris Literatuurprijs en de Vlaamse Gouden Uil toegekend. Naast romans schrijft Grunberg ook toneel, essays en columns. Bij uitgeverij Lebowski verscheen onlangs zijn nieuwe roman Onze oom.

Versus is een initiatief van Goethe-Institut Amsterdam en het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds in het kader van Amsterdam Wereldboekenstad. Deze aflevering wordt georganiseerd in samenwerking met Uitgeverij Querido, Duitsland Instituut Amsterdam, Genootschap Nederland Duitsland, de Oostenrijkse Ambassade Den Haag en Felix Meritis.

Verwacht in april

Pioneers!
zondag 5 april

Wie zijn de vernieuwende denkers en doeners van vandaag, de Obama's van morgen? Pioniers uit New York en Amsterdam uit diverse hoeken van de samenleving zullen u uitdagen en inspireren mee te denken over nieuwe inzichten in actuele vraagstukken op het gebied van technologie en democratie, comedy en politiek, macht en muziek. Met Roger Cohen (International Herald Tribune), Jeff Johnson (Black Entertainment Television, CNN.com), Boom Chicago, Streetlab, StadsSpelen Amsterdam, M.O. Brakko, The Tunes en vele anderen.

Nacht van de Filosofie - Verzoening
vrijdag 17 april

Tijdens de Nacht van de Filosofie komen filosofen, politici, dichters en ervaringsdeskundigen aan het woord over onvermijdelijke conflicten en bevrijdende verzoening. In vijf zalen een zes uur lang programma met Avishai Margalit (winnaar Spinozalens 2002 en bekend van De Fatsoenlijke Samenleving), Tariq Ramadan, Afshin Ellian, Willem Schinkel, Hans Achterhuis (auteur van Met alle Geweld), Sunny Bergman, Jenny Slatman en Bas Haring (auteur Essay van de Maand van de Filosofie) en vele anderen.

Online partner Felix Meritis:
Reserveren:
+31 (0)20 62 31 311
receptie@felix.meritis.nl
Informatie:
www.felix.meritis.nl
Keizersgracht 324
1016 ez Amsterdam t +31 (0)20 62 62 321
f +31 (0)20 62 49 368 felix@felix.meritis.nl
www.felix.meritis.nl