Socialistische Partij

SP organiseert openbaar debat over NUON

23-03-2009 * De geplande verkoop van energiebedrijf NUON aan het Zweedse staatsbedrijf Vattenfall houdt de bestuurlijke gemoederen flink bezig. Het provinciebestuur is tegen, de gemeenten Alkmaar en Heerhugowaard ook, Amsterdam denkt over aanvullende voorwaarden bij verkoop. Om alle argumenten voor en tegen verkoop van NUON op een rij te krijgen, organiseert de SP op vrijdag 27 maart in Amsterdam een debat met prominente voor- en tegenstanders. In café De Ysbreker in Amsterdam zal vanaf 20.00 uur professor Hans Schenk, fusie-econoom aan de Universiteit Utrecht, in debat gaan met journalist Roy op het Veld van het Financieele Dagblad. Na de pauze zal de Amsterdamse PvdA-wethouder Carolien Gehrels de degens kruisen met Paulus Jansen, SP-woordvoerder energie in de Tweede Kamer en Jan Willem de Boer, PvdA-wethouder Heerhugowaard. De avond staat onder leiding van Nico Heijmans, SP-fractievoorzitter in de Provinciale Staten van Brabant.

Opmerkelijk is dat zowel de bestuurders van NUON zelf als de bestuurders van Noord-Holland niet bereid zijn gebleken hun standpunt in de discussie over verkoop toe te lichten in het debat. NUON zegt het te druk te hebben met het informeren van aandeelhouders over de verkoop, de provincie geeft geen duidelijke verklaring voor haar wegblijven van het openbaar debat. Carlien Boelhouwer, Statenlid voor de SP, vindt de houding van Nuon en de provincie laf: "Verkoop van NUON zal vooral ingrijpend zijn voor de consumenten. Ook zij moeten op de hoogte worden gebracht van het hoe en waarom van de verkoop aan het Zweedse staatsbedrijf."

Het openbaar debat op 27 maart vindt plaats in café De Ysbreker aan de Weesperzijde 23. Het debat begint om 20:00 uur, deuren open vanaf 19:30 uur.