Gemeente Capelle a/d IJssel

|                                                                              |
Persbericht datum:
24 maart 2009
|                                                                              |
Rampenoefening met levende dieren in Capelle aan den IJssel

In Capelle aan den IJssel wordt op vrijdag 27 maart vanaf 13.00 uur een voor Nederland unieke rampenoefening georganiseerd met levende dieren. Rampenoefeningen komen in Nederland in uiteenlopende setting en omvang voor. Lotusslachtoffers spelen daarbij een belangrijke rol want zij maken het oefenen 'echt'. Maar met dieren wordt doorgaans om verschillende redenen niet geoefend. Dit is niet terecht omdat dieren, net als mensen, vaak betrokken zijn bij calamiteiten en slachtoffer worden.

Opvang en verzorging van dieren tijdens een calamiteit Burgemeester Joke van Doorne: "Voor de tweede keer wordt er in de gemeente een rampenoefening georganiseerd waarbij dieren een rol spelen. Met de vorige oefening hebben we goede ervaringen opgedaan, vandaar dat we nu een oefening hebben georganiseerd die volledig in het teken staat van de opvang en verzorging van dieren." Wethouder Dierenwelzijn Joost Eerdmans: "Je kunt dieren niet uitleggen dat het om een oefening gaat en dat ze geduld moeten hebben. Dat maakt de oefening zo echt mogelijk." De gemeente heeft er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat de deelnemende dieren geen 'echte' slachtoffers worden. Zo is er iemand van de dierenbescherming aanwezig, staat een dierenarts standby en zijn medewerkers van de dierenambulance en kinderboerderij betrokken.

Opzet van de rampenoefening
Tijdens de oefening wordt nagebootst dat een chauffeur van een trailer met dieren onwel is geworden. Nadat de chauffeur naar het ziekenhuis is gebracht, blijft de trailer met dieren achter op de parkeerplaats. Wat voor soort dieren en hoeveel is onbekend voor de hulpverleners. De vraag is nu hoe de hulpverleners omgaan met deze voor hen onverwachte groep, die eveneens slachtoffer is. Verkeersmaatregelen, risico's inschatten en de opvang en verzorging van verschillende dieren zijn het belangrijkste onderdeel van de simulatie.

Noot voor de redactie/