Senternovem

Nieuws

27-03-2009 | Braungart: binnen 6 maanden is er een onafhankelijke C2C-certificering

Het artikel van Roger Cox en Bert Lejeune op www.duurzaamgebouwd.nl heeft flink wat beroering teweeggebracht in Cradle to Cradle-land. Het C2C-concept zou, als de aanpak niet snel zou veranderen, weinig bijdragen aan een transitie naar een duurzame samenleving. De promotie van C2C dient nu teveel de commerciële belangen van slechts enkelen, terwijl de noodzakelijke brede maatschappelijke beweging naar duurzaamheid daardoor verhinderd wordt. Hoog tijd voor een Publiek Private Samenwerking.

Braungart: "Het is opmerkelijk dat wordt gedacht dat men met Publiek Private Samenwerking pas echt aan de slag kan gaan met Cradle to Cradle. Daar ligt het probleem niet. Het bedrijfsleven heeft de mogelijkheden nu wel zo'n beetje in de gaten. Maar wanneer je spreekt over Publiek-Private Samenwerking dan moeten overheid en bedrijfsleven dezelfde doelen hebben. Het komt nu aan op de publieke sector." En dan niet alleen de landelijke overheid, maar ook de lagere overheden zoals provincies en kleinere gemeenten. Braungart: "Als zij geen verantwoording nemen, komt de samenwerking niet op gang. Het zou, denk ik, goed zijn te beginnen bij de regels die worden opgesteld voor de aankoop van duurzame producten."

Consulting
Waar het over de Cradle to Cradle-consultants gaat, erkent Braungart dat dat niet altijd vlekkeloos verloopt. "Sommige instellingen die Cradle to Cradle getraind zijn, hebben moeite om het gedachtegoed in hun bestaande structuren op te nemen. Dat leidt weleens tot misverstanden. Als je zowel adviseert over eco-efficiency als Cradle to Cradle, gaan mensen op een gegeven moment vragen stellen. Je ziet ook weleens dat bedrijven Cradle to Cradle alleen maar gebruiken om bij een nieuwe klant binnen te komen terwijl ze uiteindelijk met een 'oude' oplossing gaan werken. Ik erger me er soms wel aan, maar deze dingen gebeuren. De kritiek die je nu hoort, ligt eigenlijk precies op schema. In een revolutionaire beweging als die waarin we ons nu bevinden, waarin alles zó snel beweegt, heb je weleens een kwaliteitsprobleem. Het is normaal."

Onafhankelijke certificering
Braungart heeft wel degelijk oor voor de geluiden dat het Cradle to Cradle-certificaat teveel 'in eigen huis' plaatsvindt. Reden dat EPEA momenteel gesprekken voert met vijf verschillende internationale certificatie-instituten die de certificering kunnen gaan uitvoeren. Braungart: "In de komende drie tot zes maanden zal een onafhankelijke certificering van de grond komen, zodat iedereen met Cradle to Cradle kan gaan werken. De mensen die de certificering gaan beoordelen, worden dan betaald door het instituut en ze hebben verder niets met Cradle to Cradle-consultancy of wat dan ook te maken. Zo kunnen we iedere vorm van belangenconflict vermijden." Het integrale interview is te lezen op Duurzaamgebouwd.nl.