NEN


Analysemethode functionele prestaties gebouwen en omgeving

donderdag 26 maart 2009, 10:48

NEN heeft de nieuwe Nederlands Technische Afspraak (NTA) Functionele Prestatieanalyse Vastgoed gepubliceerd. In de komende maanden zal blijken welke Nederlandse marktpartijen met dit ontwerp willen werken. Er wordt met belangstelling uitgekeken naar de terugkoppeling van ervaringen met de toepassing van de NTA. Belanghebbenden kunnen tot 3 juli 2009 commentaar op het normontwerp indienen.

NTA 8021 is een praktisch meetinstrument waarmee huisvestingsscenario's ontwikkeld kunnen worden. De eisen en wensen die gebruikers stellen aan hun huisvesting zijn aan veranderingen onderhevig: afdelingen groeien en krimpen, er komen andere werkmethoden et cetera. Het betreft meestal de functionele kwaliteit van het vastgoed, ofwel de gevraagde prestaties. Na verloop van tijd komen deze niet altijd meer overeen met de door het vastgoed leverbare prestaties. Mogelijke consequenties zijn dan bijvoorbeeld inefficiënt ruimtegebruik, extra kosten voor de exploitatie of klachten van gebruikers.

Bij discussies over het aanpassen van een gebouw of het betrekken van een ander gebouw treedt vaak spraakverwarring tussen vraag en aanbod op. NEN heeft in samenwerking met Ministerie van Defensie, Rijkswaterstaat, Ballast Services, Humac en VB&T een model ontwikkelt om functionele prestaties van een vastgoedlocatie in kaart te brengen en te matchen met de door de gebruiker(s) gevraagde prestaties: de Functionele Prestatieanalyse Vastgoed.

Doelgroep
De doelgroep van de NTA is breed: eigenaren (overheid, bedrijfsleven, woningbouwcorporaties) beleggers, beheerders, huurders, projectontwikkelaars (met name van bestaand onroerend goed), architecten, gemeentelijke overheden (i.v.m. herontwikkeling) en adviesbureaus.

Cursus Functionele prestatiemeting van vastgoed NEN heeft bij de NTA 8021 een praktische tweedaagse cursus ontwikkeld. De eerste cursus is op 29 en 30 juni 2009 in Delft. De cursus is bestemd voor zowel gebruikers als aanbieders van vastgoed en organisaties met een eigen vastgoedportefeuille. Meer informatie vindt u op http://cursusnta8021.nen.nl

Meer informatie en commentaar indienen
Voor meer informatie over de NTA 8021 kunt u contact opnemen met Marc Mergeay, marc.mergeay@nen.nl . Voor het indienen van commentaar op de NTA 8021 kunt u, per e-mail, een formulier aanvragen bij bouw@nen.nl. De bedoeling is dat bij commentaar op het normontwerp de eventuele probleemsituatie en oplossingsrichtingen worden aangegeven. zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NTA 8021:2009 Ontw. nl (Norm)