Ingezonden persbericht


Persbericht

LedNed roept Provincie Friesland op per direct te stoppen met misleidende "ik stap oer" led-campagne

HELMOND, 27 MAART 2009 ­LedNed, de enige ledfrabrikant met een KEMA-keurmerk, doet een dringend beroep op de Provincie Friesland om in het belang van de ledindustrie in het algemeen en de Friese consument in het bijzonder per direct te stoppen met de misleidende `Ik stap oer' campagne. LedNed had de Provincie van te voren nadrukkelijk gewaarschuwd dat hun ledlampen van zeer slechte kwaliteit waren, waardoor grootschalige netvervuiling zou optreden. Onafhankelijk onderzoek heeft dit nu bevestigd. Dit is schadelijk voor het consumentenvertrouwen en dus schadelijk voor de ledindustrie.

Ledverlichting is een nieuwe ontwikkeling op lichtgebied. Ongeveer 20% van het energiegebruik gaat op aan verlichting, en 75% van de verlichting in Europa is zeer inefficiënt. Zo zet een traditionele gloeilamp slechts 5% tot 10% van de gebruikte energie om in licht, en de rest wordt verspilt in warmte. De ledindustrie is nu dermate ver ontwikkeld dat ledverlichting een volwaardig alternatief is geworden voor gloei- en spaarlampen.

Ledlampen zijn het zuinigste, voordeligste en milieuvriendelijkste alternatief voor alle vormen van huis-, kantoor- en straatverlichting. Ledlampen besparen tot 60% op TL- en spaarlampen en tot 95% op traditionele lampen, zijn veel milieuvriendelijker, en bieden zelfs een betere lichtkwaliteit. Ledlampen zijn er in alle soorten en maten, en passen op alle bestaande lichtfittingen. Ledlampen worden bijzonder milieuvriendelijke geproduceerd, en bevatten ­ in tegenstelling tot spaarlampen -- geen kwik.

Toch zijn niet alle ledlampen hetzelfde. Zoals bij elke nieuwe ontwikkeling, zijn er cowboys op de markt die via goedkope import uit China snel hun slag proberen te slaan met inferieure producten. Naast het feit dat ze snel kapot gaan, is het grootste risico van inferieure ledlampen het fenomeen van "blindstroom". Zulke ledlampen verbruiken meer stroom dan noodzakelijk, alleen is die stroom niet zichtbaar op de energiemeter. In de praktijk kan dat oplopen tot zes maal het aangegeven wattage. Hierdoor worden niet alleen de verwachte energiebesparingen teniet gedaan ­ want het energiebedrijf staat in een mum van tijd bij de gebruiker op de stoep om een blindstroommeter te installeren ­ maar blindstroom kan ook schadelijk zijn voor het energienet.

Dit is ook het geval met de ledlampen die worden verkocht via de "Ik stap oer" campagne van de Provincie Friesland. Vestigingsmanager Thom Deutekom van Elektrokern Schuurman uit Drachten heeft op 26 maart de ledlampen van de Provincie getest met professionele apparatuur. De conclusies van de heer Deutekom liegen er niet om:

"Na het koppelen van de led aan de apparatuur slaat het scherm uit. Op het scherm is te zien dat de 'blindstroom' omhoog schiet terwijl het vermogen van de led lamp wel omlaag gaat. Als er meer led lampen in een circuit worden gehangen, schiet de blindstroom verder omhoog. `De harmonische vervuiling wordt groter naarmate er meer leds zijn' ziet Deutekom. Bij een gewone gloeilamp is hiervan geen sprake. `Als