Ingezonden persbericht



---



Startende bedrijven vestigen zich graag in de gemeente Bronckhorst

De gemeente Bronckhorst werkt aan een duurzaam evenwichtig en vitale economische ontwikkeling van Bronckhorst. In de periode november 2008 - januari 2009 is door de Radboud universiteit Nijmegen onderzoek gedaan naar startende bedrijven in de gemeente Bronckhorst. Het onderzoek richtte zich vooral op de basiskenmerken van starters die zich in de gemeente vestigen en de harde factoren (bereikbaarheid, strategische ligging, beschikbaarheid ruimte, woningaanbod) en de zachte factoren (veiligheid, mentaliteit, noaberschap, betrokkenheid, cultuur etc.) voor vestiging. Met behulp van ondermeer de uitkomsten van het onderzoek krijgt de gemeente inzicht op welke wijze de gemeente het bedrijfsleven kan faciliteren.

Eén van de aanleidingen van het onderzoek was een rapport van de Kamer van Koophandel waarin het grote aantal startende bedrijven in Bronckhorst ten opzichte van omliggende gemeenten naar voren kwam. Recentelijk onderzoek van de Kamer van Koophandel bevestigt dit beeld: In 2008 was het aantal startende bedrijven in Bronckhorst 169, ten opzichte van 1275 startende bedrijven in de Achterhoek. De aanwas van bedrijven (het saldo oprichtingen - opheffingen) in 2008 was in Bronckhorst 157, in de totale Achterhoek was de aanwas 963. Kijkend naar de aanwas per 1.000 inwoners scoort Bronckhorst het hoogste cijfer van de Achterhoek met een 4,1 waar gemiddeld een cijfer is berekend van 3,2. (bron: Ondernemerschapsmonitor 2008 Achterhoek, Kamer van Koophandel).

In 2008 was het aantal startende bedrijven in Bronckhorst 169, ten opzichte van 1275 startende bedrijven in de Achterhoek.

Onderzoeksvragen
De onderzoeksvragen uit het onderzoek van de Radboud universiteit Nijmegen, waren:
. wat zijn de basiskenmerken van starters die zich in Bronckhorst vestigen
. wat zijn de harde factoren voor starters om zich te vestigen in Bronckhorst
. welke zachte factoren zijn belangrijk voor vestiging in Bronckhorst
. welke rol speelt de gemeente bij vestiging van startende bedrijven

Conclusies
Uit het rapport blijken de volgende conclusies.

. Een grote meerderheid van de starters werkt vanuit huis (71,4%) en werkt alleen (90,5%). De vele starters zijn in veel verschillende branches actief, van gezondheidszorg tot industrie en van adviesdiensten en detailhandel tot bouwnijverheid.
. Starters in Bronckhorst zijn veelal eenmansbedrijfjes die vanwege het feit dat ze er al woonden, op deze plek een bedrijfje hebben opgericht.
. De belangrijkste sociaal emotionele redenen voor vestiging van startende bedrijven zijn de prettige werksfeer, de werklocatie, de cultuur en vriendschappelijkheid.
. Factoren die van belang zijn voor vestiging zijn de ligging en met name de infrastructuur. Qua infrastructuur is met name de internetverbinding erg belangrijk.

Het college concludeert uit het onderzoek dat de grootste aanwas van starters uit de eigen bevolking komt, in Bronckhorst wonen, ondernemend van aard zijn en initiatief nemen. Belangrijk voor de starters is een goede infrastructuur voor met name het internet. Hierop heeft de gemeente al actie ondernomen door een pilotproject breedband in het buitengebied te initiëren en voor te bereiden. Veel startende bedrijven hebben behoefte aan een gemeentelijke bedrijven- en startersdag. Deze organiseert de gemeente in 2010.

Hengelo (Gld), 27 maart 2009

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Ellen Somsen, afdeling communicatie, tel. (0575) 75 04 68.


---- --