Werkgevers Zorg en Welzijn Haaglanden samen personeelstekort te lijf

27/03/2009 08:54

Coenraadts Communicatie

Zorgenwelzijnplein.nl: heldere informatie over leren en werken

Zoetermeer (27 maart 2009) - Bijna 50 zorg- en welzijnaanbieders en kennisinstellingen in de regio Haaglanden en Nieuwe Waterweg Noord trekken samen op om werkzoekenden over te halen voor een baan in zorg of welzijn. Op de internetportal Zorgenwelzijnplein.nl kunnen ze een schat aan informatie terugvinden over werk, de vele opleidingsmogelijkheden en de carrièreperspectieven in de sector.

De initiatiefnemers stellen dat zonder een gezamenlijke aanpak de geschatte 45.000 extra vacatures (tot 2025) niet te vervullen zijn. Zorgenwelzijnplein.nl gaat vrijdagmiddag officieel van start met een feestelijke opening in Madurodam (Den Haag).

Het werven van voldoende en bekwaam personeel is een groeiend probleem in zorg en welzijn. Uit onderzoeken van de Raad voor de Volksgezondheid (2006) en de Commissie Bakker (2008) blijkt dat de komende 15 jaar landelijk in de sector tussen de 500.000 en 700.000 extra arbeidskrachten nodig zijn.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) becijfert dat momenteel 13 procent van de beroepsbevolking in zorg en welzijn werkt; in 2025 moet dat percentage rond de 22 procent liggen. Vertaald naar de regio Haaglanden betekent dat de zorg- en welzijnsector tot 2025 zeker 45.000 extra werknemers moet zien te werven. Momenteel hebben de deelnemende instellingen in zorg, welzijn, jeugdzorg en kinderopvang circa 67.000 mensen in dienst.

'Deze cijfers leggen in één keer de kern van het probleem bloot', benadrukt Rick ter Stege, als directeur ZW Haaglanden coördinator en mede-initiatiefnemer van Zorgenwelzijnplein.nl. 'De komende jaren ontstaat een enorme behoefte aan personeel bij ziekenhuizen, in de ouderenzorg, thuiszorg, jeugdzorg, geestelijke gezondheidszorg en gehandicaptenzorg. Maar we beseffen als zorg- en welzijnsector dat het niet enkel een kwestie van aantallen is. We zullen moeten investeren in opleidingen, efficiency en verlichting van de werkdruk om de kwaliteit van de zorg te kunnen garanderen en werknemers aan ons te binden. Kandidaten haken soms af als ze achterhalen dat de organisatie waar ze gesolliciteerd hebben bekend staat om haar grote werkdruk. Daar wat aan doen is dus in ieders belang.'

In de ogen van de deelnemers, waaronder bekende namen als WZH, Reinier de Graaf Groep, Florence, Kessler, Hogeschool INHolland en de regionale ROC's ontwikkelt Zorgenwelzijnplein.nl zich tot de plek waar alle vragen en antwoorden omtrent leren en werken in zorg en welzijn bij elkaar komen.

'Zorgenwelzijnplein.nl helpt op die manier ook mee om zorg en welzijn van hun stoffige en zware imago te verlossen', verwacht projectleider Bianca Hofman. 'Het is namelijk niet alleen maar billen wassen, zorg- en welzijn hebben veel meer te bieden. Ambulancewerk, een administratieve functie, het hoort er allemaal bij.'

Over Zorgenwelzijnplein.nl

Zorgenwelzijnplein.nl is een initiatief van 46 zorg- en welzijninstellingen in de regio Haaglanden. De internetportal geeft de deelnemers de mogelijkheid de eigen organisatie extra onder de aandacht te brengen. Verder biedt Zorgenwelzijnplein.nl ruimte voor de laatste vacatures, opleidingen, trainingen en cursussen. Tot slot dient het ter promotie van de sector zorg en welzijn op scholen in de regio Haaglanden en Nieuwe Waterweg Noord.





http://www.zorgenwelzijnplein.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redacties (