Gemeente Teylingen

Persbericht kadernota

26 maart 2009

De kadernota 2010-2013 straalt 'de nullijn' uit. Teylingen volgt daarmee de lijn die ook door het kabinet is uitgezet. In de kadernota zijn geen nieuwe plannen bedacht vanuit crisismanagement maar het college gaat versneld zaken oppakken die we toch wilden en waarvoor geld gereserveerd is. Het college voert hierbij een gematigd beleid. Gedacht wordt aan drie sporen: investeren in duurzame eigen omgeving, proactief opvangen consequenties recessie en versnelde ontwikkeling woonwijken.

Daarnaast geeft het college de raad ook in overweging om de nullijn te hanteren in alle budgetten en kredieten, maar ook in de tarieven. Belangrijke wensen zijn er zeker nog zoals de invoering van het ondernemersfonds, het masterplan Wasbeek, de parkeergarage Sassenheim, een multifunctioneel centrum in Sassenheim en de brede school in Warmond. Het college wil samen met de raad zoeken naar dekkingsmogelijkheden om deze plannen voor het komend jaar uit te werken.

Dekking en ombuigingen

Ondanks de financiële onzekerheden in de kadernota wil het college alle plannen en wensen ter toetsing bij de raad neerleggen. Hiervoor heeft het college zes dekkingsmogelijkheden geïnventariseerd. Binnen deze zes richtingen heeft het college een mogelijke verdere uitwerking voor dekking gemaakt. Een deel van de voornemens kan betaald worden uit ombuigingen die op zich nog binnen de lopende begroting mogelijk zijn, bijvoorbeeld doordat nog niet alle ambities uit het collegeprogramma in structurele uitgaven zijn omgezet. Een ander deel van deze voornemens kan uit de eigen gemeentelijke reserves worden betaald, bijvoorbeeld doordat de gemeente extra middelen ontvangt door de verkoop van onze aandelen in NUON. Tenslotte geeft het college de raad ook in overweging om de nullijn te hanteren in alle budgetten en kredieten, maar ook in de tarieven. Dit leidt tot veel kleine ombuigingen in de begroting.

Recessie

Ook de gemeente Teylingen heeft te maken met de economische recessie. Het college heeft de mogelijke consequenties geïnventariseerd en een verkenning gemaakt van te nemen maatregelen.

De terreinen waarop mogelijke (financiële) consequenties van de crisis te verwachten zijn, zijn de algemene uitkering, de vertraging van de bevolkingsgroei door verminderde bouwactiviteiten, hogere kosten bijstand en werkvoorziening, lagere inkomsten overige leges en retributies en lagere WOZ en daardoor Onroerend-zaakbelasting. Het college kan niet anders constateren dan dat de financiële gevolgen op dit moment onvoorspelbaar zijn.

Hoe gaat Teylingen de recessie te lijf?

Het college stelt de raad voor op lokaal niveau verantwoordelijkheid in deze ontwikkelingen te nemen. Het college voert hierbij een gematigd beleid. Dit houdt in dat het college zaken die ze toch al van plan was, eerder oppakt. De insteek is niet zaken te gaan doen die anders niet zouden worden gedaan. Het college volgt hierbij een drie sporen beleid, namelijk:

* investeren in duurzame eigen omgeving, zoals LED-verlichting in lantaarnpalen en samen met andere partners een fietstunnel onder de A44 aanleggen.

* proactief opvangen consequenties recessie, zoals uitbreiden van huishoudelijke hulp via de WMO en het investeren in ontmoetingsplekken, verenigingen en vrijwilligerswerk.
* versnelde ontwikkeling van de woonwijken Langeveld en de voormalige gemeentewerf Warmond.

Voor de dekking van deze maatregelen wil het college eenmalige gelden inzetten. Hiervoor komt in aanmerking o.a. de meeropbrengst NUON, het resultaat van de jaarrekening 2008 en een deel van de algemene reserve.

Extra plannen uit de middelen jaarrekening 2008 (`kadertjesnota')

Bij de behandeling van de najaarsrapportage 2008 heeft het college toegezegd in de

kadernota terug te komen met een integrale afweging voor de eventuele besteding van het batige saldo. Door eenmalig extra geld ter beschikking te stellen kan nog beter invulling gegeven worden aan de prioriteiten uit het collegeprogramma.

Behandeling van de kadernota

Op donderdag 16 april 2009 houdt de raad de algemene beschouwingen voor de jaren 2010 - 2013. Dit doet zij aan de hand van de kadernota die het motto `meer doen in mindere tijden' heeft meegekregen.

Het college vraagt de raad zich uit te spreken over nieuw beleid, de financiële dekking van de plannen, de lokale maatregelen rond de recessie en de kadertjesnota.