Gemeente Zoetermeer

Zoetermeer in top-3 van regelafschaffers

Forum, het blad van VNO-NCW, publiceert vandaag de resultaten van een onderzoek over het terugdringen van de regeldruk voor ondernemers. Dit onderzoek werd gehouden onder de grotere Nederlandse gemeenten. Enschede kwam als winnaar uit de bus, Tilburg eindigt op de tweede plaats en Zoetermeer op drie. Een prima resultaat, vindt wethouder Patrick van Domburg, en ook zeker iets om blij mee te zijn.

Veel Nederlandse gemeenten zijn momenteel serieus bezig met het terugdringen van de regeldruk voor ondernemers. Een flink aantal heeft precies laten uitzoeken wat hun regelgeving oplevert aan lasten voor burgers en bedrijven en hoe dat minder kan. Vaak zijn ze ook al begonnen met het afschaffen van overbodige regels en het eenvoudiger maken van regels die overblijven. Enschede en Tilburg zetten daarin al grote stappen en ook Zoetermeer speelt een stevig partijtje mee.

Zo vinden de onderzoekers dat Zoetermeer zich onderscheidt door zijn aanpak waarbij bestuurders, ambtenaren en het bedrijfsleven samen kijken hoe ze de regeldruk op specifieke terreinen kunnen terugdringen. De manier waarop Zoetermeer de terrasvergunning heeft afgeschaft, is een voorbeeld voor veel andere gemeenten. De ambities van de Zuid-Hollandse gemeente zijn dat zeker ook. Als Zoetermeer er daadwerkelijk in slaagt om simpele bouwvergunningen voor bedrijfspanden binnen een dag af te geven, schrijft de gemeente geschiedenis. Een conclusie waar je als gemeente best even trots op mag zijn. Een conclusie ook, vindt Van Domburg, die door ons als een goede stimulans wordt ervaren om door te gaan op de ingeslagen weg.

Voor het volledige artikel over dit onderzoek verwijzen wij u naar de bijlage bij dit bericht.


* Bijlage - Zoetermeer in top-3 van regelafschaffers.pdf (395.89 KB)