Provincie Overijssel

Vrijetijdssector Twente in kaart gebracht

Als Nederlanders aan Twente denken, dan denken ze vooral aan de natuur, rust en ruimte en aan het platteland. Toch noemt ook 18% van de Nederlanders de stad kenmerkend voor Twente. Dit staat in het 'Trendrapport Vrijetijdssector Twente' dat zojuist verschenen is.

Empty-nesters
De huidige consument wil er even tussen uit. Liefst met vrienden of familie tijdens een korte vakantie. Zo kan worden ontsnapt aan toenemende stress en drukte. Twente is vooral in trek bij de zogenaamde empty-nesters - gezinnen waarvan de kinderen het huis al uit zijn. Bijna de helft van de vakantiegangers in de regio is 55 jaar of ouder. Empty-nesters willen vooral actief bezig zijn, de omgeving en natuur ontdekken en genieten van elkaar.

Positief beeld voor Twente
In Twente werden in 2007 450.000 vakanties door Nederlanders doorgebracht. In totaal verbleven binnenlandse vakantiegangers 2,3 miljoen nachten in de regio. De eerste cijfers van 2008 laten een positief beeld voor Twente zien. Zo steeg het aantal vakanties in Twente met 7%, terwijl landelijk het aantal binnenlandse vakanties geen stijging kende. Tevens nam het aantal overnachtingen tijdens toeristische vakanties in Twente toe met 2%. Het totaal aan toeristische overnachtingen in Nederland daalde met 4%.

Meer feiten en cijfers zijn te vinden in het 'Trendrapport Vrijetijdssector Twente 2008'. Twentse ondernemers en gemeenten worden hiermee voorzien van de belangrijkste cijfers en trends over toerisme en recreatie in Twente. Het trendrapport is een product van de samenwerking tussen het Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme (GOBT) en het Twents Bureau voor Toerisme (TBT). Meer informatie is te vinden op www.gobt.nl.