Inspectie voor de Gezondheidszorg


Handhaving lege apotheken verscherpt

Persbericht, 27 maart 2009

De Inspectie voor de Gezondheidszorg zal de komende weken optreden tegen zogenaamde 'lege apotheken'. Van lege apotheken is sprake als er geen verantwoordelijk apotheker staat ingeschreven in het register voor gevestigde apothekers. Dit is een overtreding van de Geneesmiddelenwet, waarop de inspectie toezicht houdt.

De inspectie vindt het belangrijk dat voor iedere apotheek op elk moment duidelijk is wie eindverantwoordelijk is voor de kwaliteit van de farmaceutische zorg. Het wettelijk aanspreekpunt voor het toezicht is de gevestigd apotheker. Deze moet zich laten inschrijven in het register voor gevestigd apothekers dat door de inspectie wordt gevoerd.

Op dit moment lijkt er een trend te ontstaan om apotheken voor kortere of langere tijd open te stellen, zonder deze inschrijving te regelen. Het gaat op dit moment om ongeveer dertig apotheken.

Los van de inschrijving is het ook van belang dat er in iedere apotheek een apotheker aanwezig is als aanspreekpunt voor cliënten, patiënten en voorschrijvers en voor de aansturing van de apotheekmedewerkers.

De inspectie gaat komende weken controlebezoeken uitvoeren. Als er geen apotheker staat ingeschreven en in de apotheek is óók geen apotheker aanwezig, dan wordt overgegaan tot strafrechtelijke vervolging. Hierover zijn afspraken gemaakt met het Openbaar Ministerie.

Wanneer de apotheker wel aanwezig is maar niet staat ingeschreven, wordt in eerste instantie een boete opgelegd. De eigenaar van de apotheek krijgt vervolgens maximaal dertig dagen de tijd om zich alsnog in te schrijven in het register. Als dit niet is gebeurd dan zal de inspectie de apotheek sluiten. Uiteraard gaat de inspectie er van uit dat de eigenaar geen dertig dagen wacht, maar zich in het belang van verantwoorde zorg zo spoedig mogelijk inschrijft.