Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Amsterdam, 27 maart 2009

Atelier Malkovich: cultuureducatie aan het Nieuwe Meer

De organisatie van het educatieprogramma rondom de kunst -en architectuurtentoonstelling Atelier Malkovich is definitief rond. Woningcorporatie Rochdale, Stadsdeel Slotervaart, het Amsterdamse Fonds voor de Kunsten e.a. subsidiëren in het kader van cultuureducatie de verlenging van de tentoonstelling. Stichting Kunstuitingen Nieuw en Meer, organisator van de tentoonstelling, ontwikkelt samen met verschillende scholen in Nieuw West het educatieprogramma. Medio april starten de educatietrajecten.

Wat levert het op?
Leerlingen van basis, voortgezet en beroepsonderwijs maken op een inspirerende, kunstzinnige en educatieve manier kennis met de ateliers. De tentoonstelling op het terrein van het Ateliercomplex Nieuw en Meer, biedt leerlingen de mogelijkheid hun directe fysieke -en sociale leefomgeving te onderzoeken. Daarnaast draagt het- vooral door de bijzondere ligging van het terrein- bij aan de ontwikkeling van leerlingen in een natuurlijke omgeving. Zo doen zij ervaring op met kunst en cultuur, maar ook met de natuur en de relatie tussen beide. Daarnaast zijn de Malkovich Ateliers, gebouwd als 1:2 schaalmodellen van functionele werkruimten voor kunstenaars, door hun formaat zeer aantrekkelijk voor jonge kinderen.

Waarom een educatieprogramma?
Ateliercomplex Nieuw en Meer -door landschapsbeheer Noord-Holland aangemerkt als duurzaam en ecologisch bedrijventerrein- in Slotervaart bestaat al sinds 1988. Het biedt werk -en woonplekken aan verschillende kunstenaars, vormgevers, architecten fotografen en andere creatieve ondernemers. Twintig jaar later en volledig ingebed in Slotervaart, kijkt Stichting Kunstuitingen Nieuw en Meer naar wat het kan betekenen voor haar omgeving. Met het educatieproject wil Stichting Kunstuitingen Nieuw en Meer een nieuwe weg inslaan. Het hoopt op deze manier een aanvulling te zijn op de sociale vernieuwing in Nieuw West. Het educatieproject is een samenwerking van Stichting Kunstuitingen Nieuw en Meer, de Hogeschool voor de Kunsten van Amsterdam en Koers Nieuw West.

Achtergrond
De tentoonstelling Ateliers Malkovich opende haar deuren vorig jaar zomer ter gelegenheid van het twintig jarig bestaan van het Ateliercomplex. De tentoonstelling was het resultaat van een prijsvraag aan architectenbureaus, architectuuropleidingen, kunstenaars en vormgevers.

//// EINDE PERSBRICHT ////