European Union



Straatsburg, 25 maart 2009

Lente in Europa 2009: scholieren uitgenodigd voor deelname aan dialoog over de toekomst van Europa

Dit jaar is de campagne "Lente in Europa", waarbij scholieren worden aangemoedigd om deel te nemen aan activiteiten rond Europese thema's, op 25 maart in Straatsburg gestart. Voor deze gelegenheid ontmoetten Margot Wallström, vicevoorzitter van de Commissie, en Katerina Batzeli, voorzitter van de Commissie cultuur en onderwijs van het Europees Parlement, een groep scholieren die op bezoek was bij het Europees Parlement. Deze gebeurtenis vond plaats aan de vooravond van de verkiezingen voor het Europees Parlement in juni.

Lente in Europa is een jaarlijks evenement dat door een netwerk van 31 ministeries voor onderwijs in Europa - European Schoolnet - wordt georganiseerd en door de Europese Commissie wordt gefinancierd. Het motto is dit jaar: "Ideeën bewegen Europa", en het evenement is gekoppeld aan het Jaar van creativiteit en innovatie. Tot 30 juni worden er op scholen in de lidstaten en in andere Europese landen, waaronder Noorwegen, Bosnië-Herzegovina en Zwitserland, activiteiten georganiseerd.

Op het programma staan onder andere discussies over Europa met gastsprekers, onlinechats met commissarissen en andere Europese prominenten, debatten, wedstrijden en andere projecten rond Europese thema's. Jongeren krijgen de gelegenheid om deel te nemen aan een dialoog over de toekomst van de democratie in Europa.

"Dit is een geweldige kans om jongeren bewust te maken van het belang van de EU en het Europees Parlement - als toekomstige kiezers moeten zij hun stem nu laten horen over kwesties die voor hen van belang zijn", aldus Margot Wallström.

"Het is niet alleen een prioriteit van de EU om Europa bekend te maken bij de inwoners en vooral bij de jongste generaties, de scholieren, het is vooral van elementair belang voor de agenda voor de toekomst van Europa", volgens Katerina Batzeli. "Lente in Europa" is een manier om de schooljeugd te informeren, te betrekken en te activeren, zodat zij hun recht op deelname aan het democratische bestel van de Unie kunnen uitoefenen."

"Wij verwachten een overvloed aan innovatie en creativiteit van jongeren bij het vormgeven van de toekomst van Europa", zei Ján Figel', commissaris voor Onderwijs en Opleiding. Hij heeft al deelgenomen aan een onlinechat met scholen. "Tienduizenden jonge Europeanen doen elk jaar mee aan speciale Europese jeugdprogramma's. Om burgers van Europa te worden is het van essentieel belang dat jongeren toegang hebben tot goede informatie over Europa en over onze toekomst kunnen praten."

Thema's van voorgaande Lente in Europa-campagnes waren de interculturele dialoog, het debat over onze toekomst en de uitbreiding van de Europese Unie.

Tot nu toe hebben meer dan 4 000 scholen zich voor evenementen geregistreerd, waarvoor via de projectwebsite in 23 talen hulpmiddelen beschikbaar zijn:

www.springday2009.net

Sprekers die een school willen bezoeken, kunnen hun interesse kenbaar maken op:

http://www.springday2009.net/ww/en/pub/spring2009/misc/back_to_school_ apps.cfm

De lijst van gastsprekers bevat al meer dan 30 Europarlementsleden, drie Europese commissarissen, verscheidene vertegenwoordigers van nationale en regionale overheden, hoogleraren, experts en studenten die aan een Erasmusprogramma hebben meegedaan.