Uitgave Boekje - Lood in de bouw. Hoe zit het nou


RIJSWIJK, 20090327 -- Niemand trekt ze in twijfel, de elementaire en mechanische eigenschappen van lood en de voordelen daarvan voor het gebruik van bladlood als waterkerend materiaal in de bouw. Lood is er simpelweg voor gemaakt.

Het is namelijk:
- waterkerend én UV-bestendig;
- duurzaam én volledig recyclebaar;
- zwaar én toch flexibel.

Al duizenden jaren wordt lood voor dit doel gebruikt. Geen enkel materiaal is ooit meer geschikt gebleken. Lood kent van nature geen concurrenten, alleen lood heeft alle mechanische eigenschappen van lood.

Sinds een jaar of tien zijn er `alternatieven' op de markt gekomen. Stuk voor stuk claimen ze dezelfde eigenschappen te hebben als lood en proberen ze een plaats op de markt in te nemen: materialen als glasvezelversterkt polyester, PVC, aluminiumversterkt EPDM, PiB en SEBS (onder verschillende merken op markt gebracht).

Nu is concurrentie natuurlijk alleen maar goed. Het houdt alle partijen scherp en leidt tot innovaties waar de hele bouwsector van profiteert. Echter, `concurrenten' hanteren tegenwoordig steeds vaker het argument dat alternatieve producten `beter zouden zijn voor het milieu'. Dit zou uiteraard een serieus argument kunnen zijn om voor zo'n `alternatief' product te kiezen en niet voor lood.

Maar ís die claim - `alternatief is beter voor het milieu' - wel terecht? Waarop is het gebaseerd? Waar komt het vandaan? Dit zijn belangrijke vragen, want zelfs als beweringen niet waar zijn, kunnen ze gevolgen hebben, door aanhoudende negatieve berichtgeving. Maatregelen kunnen worden genomen en beleid kan worden gemaakt zonder wetenschappelijke basis. Doordat de publieke opinie eenvoudig te beïnvloeden is, kúnnen eindgebruikers `het zekere voor het onzekere' kiezen, want `waar rook is,
is vuur', toch?

Bladloodgebruikers vinden dat het gebruik van bladlood eenzijdig negatief wordt belicht.

Dit vormde voor de Stichting Bouwlood aanleiding om het boekje "Lood in de Bouw. Hoe zit het nou?" uit te geven. In het boekje worden de discussie, de achtergronden, de feiten en de gevolgen voor de bouw uiteen gezet en worden bouwlood en "alternatieven" met elkaar vergeleken op `milieu' en `duurzaamheid'.

Specifiek wordt antwoord gegeven op de volgende vragen:
- Is er op basis van milieu- en duurzaamheidprestaties reden om niét voor bouwlood te kiezen?
- Hoe kunnen we de milieu- en duurzaamheidprestaties van lood en alternatieve materialen met elkaar vergelijken: wie brengt het er het beste van af?
- Hoe ziet het wettelijk kader eruit?

Het boekje is geschreven voor alle bouwpartijen: van aannemers, architecten en bouwkundig adviesbureaus tot gemeenten (als vergunningverlener en/of opdrachtgever), projectontwikkelaars en woningbouwcorporaties.

Het boekje is (gratis) te bestellen via de website van Stichting Bouwlood » www.bouwlood.nl