Ingezonden persbericht


Ook Willeke van Ammelrooy en Chantal Janzen
in Elfstedentochtfilm DE HEL VAN '63

Kom een kijkje nemen op de filmset

Vrijdag 27 maart, locatie tba (Friesland)
Interieur - Overdag
Met Chris Zegers en Chantal Janzen

Zaterdag 28 maart, Sneek (Friesland)
Exterieur/Overdag - Doorkomst in Sneek
De grootste filmset in Nederland sinds jaren - meer dan 800 figuranten! Met Cas Jansen, Chris Zegers, Chava voor in 't Holt, Lourens van den Akker, Cees Geel

Maandag 30 maart, locatie tba (Friesland)
Interieur/Exterieur - Overdag
Met Chris Zegers, Willeke van Ammelrooij, Lottie Hellingman, Chava voor in 't Holt

Vrijdag 3 april, Hindeloopen (Friesland)
Exterieur/Overdag - Doorkomst in IJlst
Met Cas Jansen, Chris Zegers, Lottie Hellingman, Cees Geel, Chava voor in 't Holt, Lourens van den Akker

Zaterdag 4 april, Hindeloopen (Friesland)
Exterieur/Overdag - Doorkomst in Hindeloopen
Met Chava voor in 't Holt, Lourens van den Akker, Lottie Hellingman, Cees Geel,

Een film van Steven de Jong

Ook Willeke van Ammelrooij en Chantal Janzen spelen rollen in de Elfstedentochtfilm DE HEL VAN '63, de nieuwe film van Steven de Jong, bekend van o.a. de Kameleon-films, De Scheepsjongens van Bontekoe en de Snuf de Hond-films.

Na de succesvolle opnamen in een bitterkoud Lapland met metersdik ijs, verkassen cast en crew van de Elfstedentochtfilm DE HEL VAN '63 eind maart naar Friesland, waar op verschillende plaatsen nog indrukwekkende buitenopnamen plaatsvinden. Zowel in Sneek (zaterdag 28 maart) als in Hindeloopen (3 en 4 april) zal de locatie aangepast worden aan de barre omstandigheden van 1963. Met veel ijs en sneeuw zullen de hoofdrolspelers weer af moeten zien wanneer onder andere de doorkomsten in Sneek, IJLst en Hindeloopen gefilmd worden. Vrijdag 27 maart vinden interieur opnamen plaats met Chris Zegers en Chantal Janzen, die de hoogzwangere Dieuwke, de vrouw van Kees (Chris Zegers) speelt. Maandag 30 maart verschijnt Willeke van Ammelrooij voor de camera. Zij speelt Will, de moeder van Dieuwke.

Hoofdrollen
De hoofdrollen worden vertolkt door Chava voor in 't Holt (verpleegkundige Annemiek; De Storm, Happy End, gastrollen in TV-series Flikken Maastricht, Shouf Shouf, De Co-assistent), Lourens van den Akker (boerenzoon Sjoerd Lelkama; geboren en getogen Fries, zeer goede schaatser, rijdt ieder jaar de elfstedentocht op de fiets en droomt ervan de tocht ooit te schaatsen net als zijn beide opa's, momenteel 2e jaars toneelschool Maastricht, Dankert en Dankert), Cas Jansen (soldaat Henk Buma; Vet hard, Lek) en Chris Zegers (arbeider Kees Ferwerda). Daarnaast zijn rollen weggelegd voor Tim Douwsma (Melle; bekend van So you Wannabe a popstar), Cees Geel (sergeant korporaal Hoeks), Lottie Hellingman, Dennis Faber (boer Jan) en Yannick Noomen (student Erik; 2e jaars toneelschool).

Letland en Lapland
Zowel in Letland, Lapland als op diverse locaties in Nederland hebben inmiddels opnamen plaatsgevonden.

Synopsis
Ondanks het barre weer besluit het bestuur van het Friese Elfstedencomité, onder druk van de media, met de kleinst mogelijke meerderheid van stemmen, dat de Elstedentocht doorgaat. Tussen de duizenden die een startbewijs veroveren bevinden zich soldaat Henk Buma (Cas Jansen), boerenzoon Sjoerd Lelkama (Lourens van den Akker), arbeider Kees Ferwerda (Chris Zegers) en verpleegkundige Annemiek (Chava voor in 't Holt). Alle vier hebben zo hun reden om deze tocht der tochten te rijden. Door de dramatische en heroïsche gebeurtenissen zal deze Elfstedentocht, ook voor Henk, Sjoerd, Kees en Annemiek, als een van de meest legendarische de geschiedenis ingaan.

Elfstedentocht van18 januari 1963
De dag begint rampzalig. Het vriest ruim 18 graden maar door de sterke oostenwind is de gevoelstemperatuur nog vele malen kouder. 's Ochtends vroeg, in de duisternis, zijn de scheuren in het ijs nauwelijks te zien en vallen de eerste gewonden. De komst van koningin Juliana en prinses Beatrix maakt het staken van de tocht onmogelijk, ondanks het enorme aantal uitvallers. Slechts een op de honderd schaatsers behaalt de eindstreep. De grote winnaar wordt Reinier Paping. Met zijn overwinning schrijft hij schaatsgeschiedenis. Van de 568 wedstrijdrijders weten er slechts 57 binnen de vereiste twee uur na de winnaar binnen te komen. Door het ijskoude weer, de hevige sneeuwstormen en het slechte zicht zullen van de 9294 tourrijders slechts 69 deelnemers het felbegeerde Elfstedenkruisje in ontvangst nemen.

De makers
Regisseur / producent Steven de Jong is actief als producent, regisseur, acteur en scenarioschrijver. Hij boekte successen met diverse films waaronder de Kameleon-films, die in 2003 en in 2005 de bestbezochte Nederlandse bioscoopfilms waren, De Scheepsjongens van Bontekoe, de films met Snuf de Hond in de hoofdrol en de voor twee Gouden Kalveren genomineerde film De Fûke. Maar ook was hij regisseur van o.a. het succesvolle Westenwind en van afleveringen van GTST, Onderweg naar Morgen en de advocatenserie Dankert & Dankert. Als acteur was hij o.a. te zien in diverse afleveringen van de TV-serie Spijkerhoek. Producent Klaas de Jong is al jarenlang werkzaam in de entertainmentbranche. Tal van projecten van grote artiesten heeft hij commercieel begeleid. Samen met Steven de Jong was hij producent van beide Kameleon-films en van de film De Scheepsjongens van Bontekoe. Het scenario, dat mede is gebaseerd op de ervaringen van schaatscoach Henk Gemser, die in 1963 als een van de weinigen de tocht volbracht, is van Jean Ummels, Maarten Lebens en Steven de Jong. Achter de camera staat François Perrier, bekend van o.a. Spion van Oranje, Simon, Flirt en de De Schippers van de Kameleon en in de US als steadicam operator van The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor, Outlander en The Covenant. Co-producent: KRO Televisie.

Te zien in de bioscopen vanaf december 2009
In het jaar dat de Vereniging De Friesche Elf Steden haar 100-jarig bestaan viert is een mooiere ode aan de schaatssport nauwelijks denkbaar.

Distributie: Bridge Entertainment Group (onderdeel van Foreign Media Group) in samenwerking met RCV Entertainment

....