Ingezonden persbericht




PERSBERICHT 27 maart 2009

Nieuwe ISSO-publicaties 55.4 en 55.5 over Legionellapreventie

Onlangs zijn de nieuwe ISSO-publicaties 55.4 'Alternatieve technieken voor Legionellapreventie in collectieve leidingwaterinstallaties' en 55.5 'Beheer en onderhoud collectieve leidingwaterinstallaties' verschenen. Deze publicaties zijn onmisbaar gereedschap voor de adviseur, installateur, medewerkers van technische diensten, onderhoudsbedrijven en waterleidingbedrijven, producenten en leveranciers om te voldoen aan de wettelijke eisen.

Alternatieve technieken legionellapreventie vereist kennis!

In sommige bestaande collectieve leidingwaterinstallaties blijkt het thermisch beheersconcept moeilijk toepasbaar. In die situaties zijn alternatieve technieken gewenst. En als een alternatieve techniek nodig is, dan moet de eigenaar van de collectieve leidingwaterinstallatie er op kunnen vertrouwen dat de apparatuur voor legionellapreventie, bij een correcte plaatsing, goed beheer en onderhoud, effectief functioneert, zonder nadelige (bij)effecten voor de gezondheid, het milieu en de materialen van de leidingwaterinstallatie.

Toepassing van alternatieve technieken vereist ruime installatietechnische kennis en ervaring op het gebied van leidingwaterinstallaties en waterbehandelingsapparatuur. De ISSO-publicatie 55.4 is een handleiding over het ontwikkelen van alternatieve technieken op basis van de KIWA beoordelingsrichtlijn K14010 'Legionellapreventie met alternatieve technieken'.

Installatie-eigenaar verantwoordelijk voor beheer en onderhoud leidingwaterinstallatie

Om de kwaliteit van collectieve leidingwaterinstallaties in stand te houden is beheer en onderhoud noodzakelijk. De eigenaar van de installatie is hiervoor verantwoordelijk. Er zijn inmiddels publicaties gericht op het beheersen van legionella. Het beheer en onderhoud van leidingwaterinstallaties omvat echter meer. De ISSO-publicatie 55.5 geeft richtlijnen voor het beheren en onderhouden van collectieve leidingwaterinstallaties. Uitgangspunt is onderhoud op basis van bedrijfszekerheid en bacteriologische betrouwbaarheid.

Meer informatie

(ex. BTW). De publicaties zijn te bestellen via de ISSO-Winkel op www.isso.nl