Gemeente Rotterdam

27 maart 2009

Selectieprocedure Stadskantoor weerspiegelt grote Rotterdamse ambities

Selectieleidraad Ontwerpwedstrijd Stadskantoor gepubliceerd

Op 23 maart 2009 heeft de gemeente Rotterdam de selectieleidraad voor de herontwikkeling van het nieuwe Stadskantoor gepubliceerd op de aanbestedingskalender (www.aanbestedingskalender.nl). In de aanbesteding roept de gemeente Rotterdam architecten op zich aan te melden om de grote ambities van de gemeente met het nieuwe Stadskantoor te realiseren: excellente architectuur, een optimale stedenbouwkundige inpassing en maximale duurzaamheid. Wethouder Karakus: "Het nieuwe Stadskantoor moet het meest duurzame gebouw van Nederland worden met bovendien architectuur van internationale allure."

Richtlijnen aanmeldingen
Op basis van deze ambities én de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de gemeente om de risico's bij een dergelijke complexe ontwikkeling te beperken, heeft de gemeente richtlijnen opgesteld voor deelname aan de ontwerpwedstrijd. Om startende of de kleinere architectenbureaus te stimuleren mee te doen aan de ontwerpwedstrijd staat de gemeente samenwerking tussen verschillende (kleinere) architectenbureaus toe om te kunnen voldoen aan de aanmeldingsrichtlijnen en is de omzeteis beneden die van het veelal gangbare. De selectieleidraad bevat nog een aantal aanvullingen ten opzichte van de aankondiging van 13 maart 2009. Zo is de omzeteis verder verlaagd van 2,4 miljoen euro naar 1,8 miljoen euro. Ook is de inschrijvingsdatum veranderd van 20 april naar 24 april.

Ontwerpwedstrijd Stadskantoor
Dit jaar wordt het ontwerp voor het nieuwe Stadskantoor gekozen. Hiervoor organiseert de gemeente een ontwerpwedstrijd. Architecten kunnen zich tot en met 24 april 2009 aanmelden voor deelname. Een selectiecommissie met professionals selecteert vervolgens vijf architecten uit alle aanmeldingen. In het voorjaar wordt de selectiecommissie gepresenteerd en zullen zij de vijf deelnemers bekendmaken. Deze architecten gaan met elkaar de ontwerpstrijd aan. Rotterdammers krijgen de gelegenheid de ontwerpen te bekijken en beoordelen. In welke vorm dit precies gebeurt, wordt bekend gemaakt bij de presentatie van de selectiecommissie. De ontwerpen worden naar verwachting in augustus gepresenteerd. Vervolgens wordt nog dit jaar het winnende ontwerp gekozen.

De plannen voor het Stadskantoor passen binnen het beleid (Binnenstadsplan 2006-2020) om het Laurenskwartier tot een aantrekkelijk binnenstadskwartier te maken. Het nieuwe Stadskantoor vormt een belangrijke schakel tussen de Coolsingel en het Laurenskwartier, waardoor een levendig binnenstadsgebied ontstaat.