Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 27 maart 2009

Kenmerk 054

Amsterdam zet licht aan tijdens Earth Hour
Burgemeester Cohen geeft startsignaal energiezuinige brugboogverlichting

Burgemeester Job Cohen geeft vrijdagavond 27 maart in het kader van de internationale actie Earth Hour het startsignaal voor nieuwe brugverlichting in Amsterdam. De burgemeester zal met een druk op de knop de energiezuinige LED- verlichting op drie bruggen aandoen.

De gemeente Amsterdam is onlangs gestart met het vervangen van de brugboogverlichting in de stad. De huidige gloeilampen (4 Watt) worden vervangen door energiezuinige LED-lampen (0,3 Watt). De gemeente bereikt hiermee een energiebesparing van 93%. Op dit moment zijn de bruggen van de Nieuwe Spiegelstraat, de Leidsestraat en de Vijzelstraat over de Keizersgracht met de nieuwe verlichting uitgerust.

De gemeente Amsterdam maakt werk van haar klimaatambities. Onder de noemer `Nieuw Amsterdams Klimaat' moet in 2025 in Amsterdam 40% CO2 -reductie behaald zijn ten opzichte van 1990. De nieuwe brugboogverlichting draagt hier aan bij.

De nieuwe LED-lampjes aan de drie bruggen worden op proef geplaatst. Tijdens de proef wordt onder andere gekeken naar lichtsterkte, levensduur en lichtkleur. Na de evaluatie wordt bepaald of alle brugboogverlichting door dit soort lampjes wordt vervangen. Als alle 12.000 brugbooglampen door de nieuwe LED-lampen worden vervangen behaalt de gemeente een vermindering van CO2-uitstoot van 55 ton per jaar.

De onthulling van de nieuwe brugverlichting vindt een dag voor Earth Hour plaats. Earth Hour is een wereldwijde actie van het Wereld Natuur Fonds om het klimaatprobleem aan de orde te stellen. Hierbij wordt in meer dan 80 landen de verlichting van openbare gebouwen op zaterdag 28 maart gedurende een uur (20.30 ­ 21.30 uur) uitgeschakeld. Onder meer de Eiffeltoren in Parijs, de piramides in Egypte en het Christusbeeld in Rio de Janeiro worden in het donker gezet. In Amsterdam gaat het licht tijdens Earth Hour op verschillende plekken ook uit. De drie eerder genoemde bruggen met energiezuinige verlichting zullen juist aangaan op deze avond. De Magere Brug en de Westertoren zullen voor een uur in het donker worden gehuld. Ook bij de ABN AMRO toren aan de Zuidas gaat het licht uit.

De gemeente doet meer op het gebied van energiebesparing in relatie met licht. Zo is er onlangs nieuwe (groene) energiezuinige LED-verlichting geïnstalleerd bij het Erasmuspark .

in stadsdeel Bos en Lommer. Daarnaast wordt de klassieke grachtenlantaarn vervangen door een nieuw klassiek model met hoogwaardige en energiezuinige techniek.

Voor meer informatie over de ontwikkelingen van de gemeente op het gebied van klimaat kunt u kijken op www.nieuwamsterdamsklimaat.nl en voor openbare verlichting en illuminatie van gebouwen kunt u terecht op www.licht.amsterdam.nl.

Pb-054