Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Winnen met je vak!

Techniektalenten metaal en elektro in september naar WorldSkills Canada

Tien Vakkanjers pakken ticket voor WK in Calgary

Hazerswoude-Dorp, 27 maart 2009. Tien Nederlandse Vakkanjers (metaal- en elektrotalenten van roc's en bedrijven) kunnen hun koffers gaan pakken voor de WorldSkills in Canada. De tien aanstormende talenten verdienden hun tickets naar de wereldkampioenschappen voor jonge vakmensen tijdens de laatste kwalificatieronde, afgelopen week in Rijssen. De WorldSkills 2009 zijn van 1-7 september in Calgary. Daar meten de Vakkanjers zich in vakken als CADD-tekenen en CNC-draaien met leeftijdsgenoten uit meer dan 50 landen

De Vakkanjers moesten om kwalificatie af te dwingen minimaal 85 procent van de maximale score behalen in een wedstrijdopdracht op WorldSkills-niveau. Het mechatronica-duo Rens van Holstein en Kevin Kloosterman (ROC Mondriaan, Den Haag) zette met 97,3% de hoogste score van alle deelnemers neer. Van Holstein: "Wij hebben inmiddels al aardig wat wedstrijdervaring, na onze deelname aan EuroSkills en de Mechatronics Pan American Competition in Brazilië. Maar de WorldSkills zijn natuurlijk het mooist. Daarom gaan we de komende maanden nog harder trainen. Vanaf nu hebben nog maar één doel voor ogen: wereldgoud." In Calgary maken de mechatronicateams een 'minifabriekje' dat objecten onder meer kan herkennen op kleur en maat, selecteren, oppakken en verplaatsen.

Met de laatste kwalificatieronde in Rijssen kwam er een einde aan anderhalf jaar van selectiewedstrijden, de nationale finale en drie recente kwalificatiewedstrijden voor de Nederlands kampioenen. Van de bijna 200 oorspronkelijke deelnemers aan de allereerste selectiewedstrijden was alleen nog de absolute top in de race voor deelname aan de wereldkampioenschapen. Afgelopen september pakten de Vakkanjers (techniektalenten van roc's en bedrijven) al zes gouden en één zilveren medaille tijdens EuroSkills in Ahoy.

De tien Calgary-gangers ondergaan de komende maanden een uitgebreid trainingsprogramma. Bureau TOP, organisator van de VakkanjerWedstrijden, haalt de WorldSkills-gangers tijdelijk uit hun bedrijven om ze optimaal te prepareren voor de wereldkampioenschappen. De Vakkanjers van roc's trainen binnen en buiten school. Een trainingsbureau en oud-bobsleeër Rob Geurts nemen de selectie bovendien mentaal en fysiek onder handen. Alles met als doel eremetaal in Canada.

WorldSkills 2009
De WorldSkills 2009 zijn van 1-7 september 2009 in Calgary (Canada). Tijdens deze tweejaarlijkse wereldkampioenschappen voor jonge vakmensen staan 45 wedstrijdvakken op het programma. In totaal zijn er 1.000 deelnemers uit 51 verschillende landen, die de strijd aangaan op een wedstrijdvloer van 80.000 vierkante meter. De organisatie verwacht ongeveer 150.000 bezoekers. Kijk voor meer informatie op www.worldskills2009.com of www.vakkanjers.nl.

Deze Vakkanjers gaan naar de WorldSkills 2009:

CADD-tekenen
Bob Kramer (21), Heinkenszand - Kramer Machines BV, Colijnsplaat

CNC-draaien
Patrick Borgelink (20), Rietmolen - Enerpac Haaksbergen B.V., Haaksbergen

Industriële automatisering
Karel Versteegen (20), Afferden - Van der Lande BV, Veghel

Mechatronica
Kevin Kloosterman (20), Den Haag - ROC Mondriaan, Den Haag Rens van Holstein (19), Naaldwijk - ROC Mondriaan, Den Haag

Manufacturing Team Challenge (MTC)
Jan Nevels (21), Haarlo - Safan BV, Lochem
Guus van Bree (19), Vortum-Mullem - Elpress Cleaning Systems, Boxmeer David den Hartigh (22), Oud-Alblas - TTA BV, Bleskensgraaf

Robotica
Sjors van der Valk (18), Honselersdijk - ROC Mondriaan, Den Haag Perry van Adrichem (18), Honselersdijk - ROC Mondriaan, Den Haag

Over Vakkanjers
De beroepenwedstrijden in de metaal en elektro zijn onderdeel van de campagne Vakkanjers, waarmee Bureau TOP de vaktrots en daarmee de instroom van jonge vakmensen in deze sectoren wil stimuleren. Bureau TOP is een samenwerkingsverband van Stichting A+O (Stichting Arbeidsmarkt en Opleiding in de Metalektro) en Stichting OOM (Stichting Opleiding en Ontwikkeling Metaalbewerking). Binnen deze opleidingsfondsen zijn de werkgevers- en werknemersorganisaties in de metaal en elektrotechnische industrie en metaalbewerking vertegenwoordigd. De sociale partners zijn de werkgeversorganisaties Vereniging FME-CWM en Koninklijke Metaalunie en de werknemersorganisaties FNV Bondgenoten, CNV BedrijvenBond, VHP Metalektro en De Unie. De campagne Vakkanjers is tot stand gekomen in samenwerking met Kenteq, kenniscentrum voor technisch vakmanschap.

EINDE PERSBERICHT

-----------
Noot voor de redactie,