LLiNK

Rotterdam, 27 maart 2009

-PERSBERICHT-

LLiNK spant kort geding aan tegen Commissariaat voor de Media

Commissariaat besluit wederom financiering te stoppen. LLiNK protesteert.

De bewindvoerder van LLiNK, advocaat Paul Schaink, heeft vandaag namens de omroep een kort geding aangekondigd tegen het Commissariaat voor de Media en tegen de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Het Commissariaat heeft namelijk de NPO opgedragen de programmafinanciering van LLiNK weer stop te zetten. Dit omdat de omroep, met goedkeuring van de bewindvoerder, 25.000 euro heeft uitgegeven aan tv-spotjes voor de ledenwerving. Met deze tv-spotjes wil LLiNK voor 1 april de laatste leden binnenhalen. Als LLiNK 150.000 leden haalt en in het omroepbestel kan blijven, kan de omroep de opgelopen tekorten inlopen. De spotjes zijn niet betaald met programmageld, maar uit de ledenbijdragen van de mensen die de afgelopen tijd massaal lid zijn geworden van LLiNK. De datum van het kort geding zitting is nog niet bekend.

Verantwoorde investering
Het Commissariaat voor de Media is van mening dat LLiNK in haar huidige financiële situatie niet mag investeren in het werven van leden. LLiNK en haar bewindvoerder zien deze investering in de tv-spotjes als noodzakelijk èn verantwoord om de laatste leden binnen te halen en daarmee ook inkomsten te genereren. Paul Schaink, bewindvoerder: 'We hebben een stukje van de nieuwe ledenbijdragen gebruikt om leden te werven via tv-spotjes. Niet alleen levert dat LLiNK veel nieuwe leden op, maar ook inkomsten, die de gemaakte kosten ruim overstijgen. Het zou het onverstandig zijn geweest om deze relatief kleine investering van 25.000 euro niet te doen. Het Commissariaat voor de Media heeft een verkeerde afweging gemaakt. Met de investering is de kans groot dat de omroep kan blijven bestaan, dat er op den duur minder ontslagen vallen en dat de schuldeisers er beter van af komen. Daarom spannen we een kort geding aan tegen het Commissariaat en de NPO: de financiering moet weer worden hervat.'

Keiharde strijd
Sinds de surseance heeft LLiNK ruim 25.000 nieuwe leden binnengekregen, die ieder minstens 5,73 betalen. De huidige 149.000 leden willen dat LLiNK blijft bestaan. Tanja Lubbers: 'Zo vlak voor de finish blijven we, samen met het personeel en alle mensen en organisaties die LLiNK steunen, keihard strijden voor het voortbestaan van de omroep. Zoals we vaak op kantoor zeggen 'it ain't over till it's over'. Ook deze hindernis overwinnen we. Mensen kunnen ons helpen door nog snel voor 1 april lid te worden, zo blijven we bestaan en kunnen we vanaf het najaar 2010 nog meer programma's maken voor en over een betere, eerlijke en zorgzame wereld.'

150.000 leden
LLiNK heeft nog een paar dagen de tijd om ongeveer 1.000 leden te werven. Voor 1 april heeft LLiNK 150.000 leden nodig, anders verdwijnt de omroep uit het omroepbestel. Als LLiNK op 1 april het benodigde aantal leden heeft kan de omroep niet alleen blijven bestaan, maar krijgt LLiNK vanaf het najaar 2010 ook veel meer zendtijd op radio en televisie.

LLiNK
LLiNK wil met haar programma's op radio, televisie, internet en met haar overige activiteiten zoveel mogelijk kijkers, luisteraars en leden informeren, inspireren en activeren om een bijdrage te leveren aan een duurzame, eerlijke en zorgzame wereld.


---


Noot voor de redactie,