Wat voor maatschappelijke stage verdient een Award?

10/03/2009 23:10

MOVISIE

Dinsdag 10 maart zijn de 19 genomineerden voor de Maatschappelijke Stage Awards 2009 bekend gemaakt. De genomineerde scholieren, scholen, stageaanbieders en stagebemiddelaars vertegenwoordigen de beste en meest originele maatschappelijke stages in Nederland. Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt maakt op 27 maart tijdens MaS Sensation, een groots muzikaal evenement voor 1200 scholieren in Rotterdam, de winnaars bekend.

De genomineerden in de categorie Scholieren zijn:

Klas 4 VWO, Helen Parkhurst Daltonschool, Almere

Een groep meiden uit V3C, Werkplaats Kindergemeenschap, Bilthoven

HAVO 4 lichting 2007/2008, SG Spieringshoek, Schiedam

Acht leerlingen VMBO-2 Bouwens van der Boijecollege, Panningen

De genomineerden in de categorie Scholen zijn:

Gertrudis College, Roosendaal

Thorbecke Scholengemeenschap, Zwolle

2 College Wandelbos, Tilburg

Gomarus College, Drachten

Christelijk College Groevenbeek, Ermelo

De genomineerden in de categorie Stagebieders zijn:

Bevrijdingsfestival Zwolle

Het Nederlandse Rode Kruis Zeeland

Wooninvest, Voorburg

Radio-omroep Sjouk, Ermelo

Filah, Amsterdam

De genomineerden in de categorie Stagebemiddelaars zijn:

Hans Ebbing, Contour, Tilburg

Francien Clout, Weert

Janneke Heesakkers, Middelburg

Heleen Hess, Hoorn

Jan van Daalen, Timpaan, Sneek

De genomineerden hebben stuk voor stuk uitzonderlijke prestaties geleverd die allemaal in de geest van maatschappelijke stage zijn; samen iets goeds doen voor de samenleving en daar tegelijkertijd iets van leren. Daarbij staat het eigen initiatief en enthousiasme van de scholieren voorop. En aan enthousiasme ontbreekt het niet bij de genomineerden. Scholieren die zelf al een maatschappelijke stage hebben gelopen bieden bijvoorbeeld zelf aan om komende maatschappelijke stagiairs te begeleiden bij hun maatschappelijke stage. Ook zijn er scholieren die na hun maatschappelijke stage als 'gewone' vrijwilliger aan de slag blijven. Niet zelden grijpen leerlingen de actualiteit aan om zelf hun stage in te richten, zoals de groep meiden van 'Because I'm a Girl'. Geschokt door de positie van meisjes in ontwikkelingslanden zijn zij zich voor hen gaan inzetten in het kader van hun maatschappelijke stage. En zo hebben acht leerlingen van een VMBO-2 een boodschappendienst opgezet om mantelzorgers te ontlasten, terwijl er nog geen sprake was van verplichte maatschappelijke stage op hun school.

Ook aan de kant van de schoolleiding, stagebemiddelaars en vooral stagebieders zijn dit soort verhalen met goede initiatieven aan de orde van de dag. Het is bijna zoals Petra van Loon, hoofd van de selectiecommissie, zei: "Er gebeuren eigenlijk té veel leuke dingen. De dynamiek die de maatschappelijke stage teweeg brengt is groot. Het zal voor de jury een lastige klus worden om uit deze genomineerden een winnaar uit te roepen."

De genomineerden zijn geselecteerd uit 134 aanmeldingen uit het hele land. Zij zijn blij dat hun inspanningen niet onopgemerkt zijn gebleven. Voor de niet-genomineerden is er één troost; de selectiecommissie had een moeilijke klus dankzij de vele goede aanmeldingen. Voor de genomineerden breekt nu een spannende periode aan. Op 27 maart wordt tijdens een grootscheeps muzikaal evenement in Rotterdam duidelijk wie er daadwerkelijk met een Award naar huis gaat. De winnaars ontvangen hun Award uit handen van staatssecretaris Marja van Bijsterveldt, burgemeester Ahmed Aboutaleb en BNN-coryfee en oud TMF-VJ Valerio.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

http://www.mas-sensation.nl