Socialistische Partij Noord-Holland

SP betreurt het dat Gedeputeerde Staten niet mee willen doen aan openbaar debat over de verkoop van NUON

19-03-2009 * Gedeputeerde Staten van Noord-Holland willen niet in het openbaar van gedachten wisselen over de omstreden en op handen zijnde verkoop van NUON, dat de SP organiseert op 27 maart in het IJsbrekercafe in Amsterdam. SP-statenfractievoorzitter Dago Wellink: 'Geen van de zeven gedeputeerden heeft tijd voor dit debat, is het antwoord dat wij krijgen. Maar als ik gedeputeerde was zou ik voor zo iets basaals: het gaat om een basisbehoefte, gas en licht, tijd màken, of in ieder geval een woordvoerder sturen. Ik hoop dat ze nog tot inkeer komen.'

De Provincie Noord-Holland, met de Gedeputeerde Staten voorop, nemen een ferm standpunt in over de mogelijke verkoop van het Energiebedrijf NUON aan het Zweedse staatsbedrijf Vattenval: Niet doen! Tijdens de Statenvergadering van 16 maart j.l. werd dit standpunt nog eens bevestigd. Het gaat voor de provincie om een principiële zaak, dat de energievoorziening in publieke handen blijft. Het is daarom opmerkelijk dat de in het college vertegenwoordigde politieke partijen: VVD, CDA, PvdA en GL, geen sprekers willen afvaardigen voor een openbaar debat over de voors en tegens van de op handen zijnde verkoop. Zeker nu verschillende aandeelhouders, provincies en gemeenten, overwegen om hun aandelen van de hand te doen om zo hun financiële positie met incidentele middelen te versterken, kan het publieke belang dat de energievoorziening in publieke handen blijft alleen maar worden onderstreept met een openbare gedachtewisseling en een uitwisseling van argumenten.

Het programma van het debat op vrijdag 27 maart ziet er als volgt uit:Professor Hans Schenk (fusie-econoom Universiteit Utrecht) gaat in debat met Alexander Pechtold (Fractievoorzitter TweedeKamerfractie D66) en Roy op het Veld (Financieel Dagblad), onder leiding van Nico Heijmans (fractievoorzitter SP Brabant). Natuurlijk komt ook de Amsterdamse wethouder, Carolien Gehrels. Zij gaat in debat met Paulus Jansen (Tweede Kamerlid SP) en Jan Willem de Boer (wethouder Heerhugowaard).

Het debat begint om 20:00 uur (inloop vanaf 19:30 uur) in het Ysbrekercafe, Weesperzijde 23, in Amsterdam.