Plasterk geeft beurscertificaten aan buitenlandse toppers

16/03/2009 10:19

Stichting Nuffic

Plasterk geeft beurscertificaten aan buitenlandse topstudenten

Minister Ronald Plasterk van OCW verzorgt 28 maart de openingsspeech bij de uitreiking van de certificaten die horen bij een beurs van het Huygens Scholarship Programme. Deze prestigieuze beurzen zijn bestemd voor zeer talentvolle studenten uit het buitenland die in ons land verder willen bouwen aan hun studieloopbaan.

De beursbedragen kunnen afhankelijk van de begroting oplopen tot enkele tienduizenden euro's. Voor 2008-2009 zijn uit bijna 1.200 aanvragen 273 bursalen geselecteerd die uit alle hoeken van de wereld komen: van Bangladesh tot Canada, van China tot de Verenigde Staten, van Roemenië tot Vietnam en van Zuid-Afrika tot Finland. De bursalen blijven maximaal twee jaar in Nederland.

Een onafhankelijke beoordelingscommissie onder voorzitterschap van Winnie Sorgdrager, oud-minister van Justitie en nu lid van de Raad van State, adviseerde bij de selectie. De bursalen bestrijken bij elkaar het hele terrein van kunsten en wetenschappen. Ze zijn geselecteerd omdat ze een excellent studieplan voorlegden, waarin ze bovendien duidelijk maakten waarom Nederland voor hen de aangewezen studiebestemming was.

Wereldwijd netwerk

De uitreiking van de certificaten vindt plaats op zaterdag 28 maart in Madurodam. Naast een optreden van een alumniband die geheel bestaat uit voormalige Huygensbursalen die in Nederland een muziekopleiding volgden, presenteert de onlangs opgerichte Huygens Fellow Association zich. Die wil bursalen en ex-bursalen in een wereldwijd netwerk van talent verenigen.

Het Huygens Scholarship Programme keert ook beurzen uit aan Nederlandse studenten die in het buitenland hun studie-ideaal willen verwezenlijken. In juni worden de beurscertificaten aan deze gelukkigen uitgereikt. De selectie is nog in volle gang.





http://wwww.nuffic.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,