Deelgemeente Charlois Rotterdam


28 maart vanaf 13.00 uur

Voorjaarswandeling in Zuiderpark

Gaat u op zaterdagmiddag 28 maart mee wandelen in het Zuiderpark? Om kennis te maken met alle vernieuwingen: het evenemententerrein, dat nu wordt aangelegd, het water, het avontureneiland en nog veel meer.

In 2007 opende (voormalig) burgemeester Opstelten het vernieuwde Zuiderpark. Na jarenlang plannen maken en een paar jaar intensief verbouwen, was het park toen bijna klaar.

Het wachten was nog op de aanleg van het evenementenrein, nieuwe sportvelden en een skatepark. Deze voorzieningen, aan de oostzijde van het park en vlakbij Ahoy, zijn nu zo goed als klaar. Wat rest zijn nog wat losse eindjes, zoals het doortrekken van de promenade naar zowel het oosten als het westen en het aanleggen van thematuinen.

Nieuwsgierig?

Bent u ook zo nieuwsgierig hoe het Zuiderpark erbij ligt nu de verbouwing bijna klaar is, of komt u er regelmatig en heeft u vragen over bijvoorbeeld de watergangen, het moeras, de wadis, het avontureneiland en het evenemententerrein? Dan is dit uw kans.

Op zaterdag 28 maart kunt u weer onder deskundige leiding wandelen in het Zuiderpark.

De wandeling begint om 13.00 uur en duurt ongeveer 2 ½ -3 uur. Hij begint en eindigt bij het voormalige informatiecentrum Zuiderpark bij de Kanovijver. Onderweg pauzeren we voor koffie of thee. Tijdens de wandeling wordt er onder meer iets verteld over de plannen voor het evenemententerrein en de nieuwe sportvelden.

Ook personen in een scootmobiel of rolstoel kunnen meedoen. U moet dit dan wel even doorgeven, zodat we er bij het samenstellen van de route rekening mee kunnen houden. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen wordt er gewandeld in één of twee groepen van maximaal 30 personen.

U kunt zich aanmelden bij de afdeling communicatie van de deelgemeente Charlois.

Bel: 010 410 7 411 of mail: jb.schuurman@charlois.rotterdam.nl

Fotobijschrift:

De Deelgemeente organiseert regelmatig wandelingen door het Zuiderpark (foto: fotopersbureau Cor Vos).

Van der Laan verbaast zich over Charlois

Woensdag 11 maart bezocht minister Van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) de deelgemeenten Feijenoord en Charlois.

Na een bezoek aan Vreewijk deed de minister diverse locaties in Charlois aan. Actieve kunstenaars van de Stichting B.a.d. in Oud-Charlois toonden hem enkele ludieke projecten in de buurt. Tijdens een wandeling door de wijk lichtten de directeuren van woningcorporaties Woonstad Rotterdam en Vestia de huidige woonsituatie in de wijk toe.

Tot slot kreeg Van der Laan een inspirerende presentatie bij bureau TIP. Dit bureau verzamelt en beheert de gegevens van jongeren in Oud-Charlois die in problemen dreigen te raken. Op deze manier werken instanties zoals deelgemeente, Politie, Jeugdzorg en de Onderwijsinspectie met elkaar samen om deze jongeren goed op te vangen. De insteek is het kind te helpen of een verder afglijden naar de criminaliteit te voorkomen. Voor een goede aanpak is het relevant dat de etnische achtergrond van deze kinderen bekend is. Verrassend, aldus Van der Laan, aangezien landelijk deze gegevens nog niet op een dergelijke manier verzameld worden. Het is dus een toonbeeld van Rotterdamse daadkracht.

Segway voor Charlois

Na de start rond het Centraal Station afgelopen najaar, wordt de Segway vanaf nu ook ingezet in de deelgemeente Charlois. Afgelopen vrijdag heeft deelraadsvoorzitter Dick Lockhorst de eerste Segway in gebruik genomen. Voor de handhavers van Stadstoezicht in Charlois zijn voorlopig zes Segways beschikbaar. Twee daarvan kunnen worden gebruik in het Zuiderpark

Snel reageren

Bijna een half jaar geleden werd de eerste Segway door Stadstoezicht in gebruik genomen. Om ervaring op te doen met dit nieuwe en milieuvriendelijke vervoermiddel werd de Segway ingezet op en rond het Centraal Station. Nu is de deelgemeente Charlois aan de beurt.

De Segway is een zeer geschikt vervoermiddel voor de handhaving en toezicht in winkel- en andere voetgangersgebieden. Ik geloof dat Stadstoezicht met de Segway effectiever en efficiënter kan surveilleren en kan reageren op oproepen, aldus Dick Lockhorst, voorzitter deelgemeente Charlois.

Brede handhavers

Vorig jaar is een proef met brede handhavers in de deelgemeente Charlois met succes afgesloten. Alle handhavers van Stadstoezicht worden in de komende twee tot drie jaar opgeleid tot buitengewoon opsporingsambtenaar. Als brede handhaver mogen zij ook bekeuringen uitschrijven en overtreders aanhouden als zij zich niet willen identificeren, aanstalten maken om weg te lopen of niet willen meewerken.

Segway

De Segway wordt aangedreven door een elektromotor en is in staat om zichzelf in balans te houden. De Segway balanceert op dezelfde intuïtieve manier als mensen. De berijder bestuurt de Segway door verplaatsing van het lichaamsgewicht. Als de bestuurder naar voren leunt, beweegt de Segway voorwaarts; door achterwaarts te leunen rijdt hij naar achter. Hij stopt als de bestuurder rechtop gaat staan. Door aan de handgreep te draaien draait de Segway naar links of naar rechts, afhankelijk van de draairichting.

Verplanten bomen Burghsluissingel

Vorige week heeft Gemeentewerken vijf monumentale platanen aan de Burghsluissingel verhuisd. De bomen moeten wijken voor nieuwbouw van drie appartementengebouwen, die Woonstad Rotterdam daar na de zomer gaat bouwen. Deelgemeente en Gemeentewerken vonden het zonde om de prachtige bomen te kappen en heeft daarom besloten ze te verplanten naar een tijdelijke plek. Later, als de nieuwbouw klaar is, komen ze weer aan de Burghsluissingel te staan, samen met andere volwassen bomen.

Niet alle bomen kunnen worden verplant, maar met platanen kan dat wel. Alleen mogen ze nog geen bladeren hebben. Omdat de bomen binnenkort weer uit gaan lopen, heeft de deelgemeente besloten ze nu al te verplanten.

De vijf platanen krijgen een tijdelijke plek aan de Sliedrechtstraat.

Afsluiting

Tegelijkertijd werd de Burghsluissingel tussen de Ossenisseweg en de Sliedrechtstraat afgesloten voor het verkeer. Dat blijft zo. De straat moest nu worden afgesloten voor het verplanten van de bomen en over niet al te lange tijd starten de voorbereidingen voor de nieuwbouw. Als de nieuwbouw klaar is wordt dit deel van de Burghsluissingel een voetpad. Voor weggebruikers is het duidelijker om nu de straat al voor het verkeer af te sluiten dan om hem tussentijds weer te openen. Weggebruikers worden omgeleid via de Ellewoutsdijkstraat, de Ossenisseweg en de Ooltgensplaatweg.

Hondenhaltes op proef

Sinds vorige week woensdag staan er in Charlois op proef vijf zogenaamde hondenhaltes. Hondenbezitters die hun hond uitlaten in het Karel de Stoutepark in Oud-Charlois, kunnen bij deze halte gratis een opruimzakje trekken om de uitwerpselen van hun hond in te doen. De halte beschikt ook over een prullenbak, waar dit afval vervolgens in kan worden gedaan.

De vier andere haltes staan: op de hoek
Vlissingenplein/Sliedrechtstraat (Pendrecht), Van Tijenplantsoen, zijde Nederhorst (Zuidwijk), Amelandseplein, bij het pad bij het water (Carnisse) en op het pleintje op de grens Blankenburgstraat en Mijnkintstraat (Tarwewijk)

De buurtconciërges voorzien de hondenhaltes regelmatig van een nieuwe voorraad opruimzakjes. De proef duurt tot oktober. Als de proef slaagt, laat de deelgemeente op meer plekken van deze haltes plaatsen.

Sinds begin 2006 moeten hondenbezitters in Charlois de uitwerpselen van hun huisdier overal opruimen, tenzij ze de hond uitlaten in een hondenuitlaatgebied of losloopzone.

Werkzaamheden Maastunnelplein en Maastunnel

Deze zomer werkt Gemeentewerken aan het Maastunnelplein en aan een van de tunnelbuizen van de Maastunnel. Hierbij worden zowel het plein als de tunnelbuis zes weken voor het verkeer afgesloten. Op woensdag 25 maart is er een informatiebijeenkomst voor omwonenden.

De werkzaamheden op het Maastunnelplein starten in juni en duren tot eind september. Het gaat om aanpassingen van de wegen op het plein, werkzaamheden bij de ingang van de tunnel, het vernieuwen van de verkeerslichtinstallatie, het vernieuwen van de openbare verlichting en de aanleg van een persleiding. Tijdens de schoolvakantie is het Maastunnelplein zes weken afgesloten voor het verkeer..

De Maastunnel krijgt in dezelfde periode een onderhoudsbeurt. Hierbij onderzoekt. Gemeentewerken wat de beste methode is om asbesthoudende materialen en vervuiling van zware metalen te verwijderen. Als de proef slaagt, wordt deze werkwijze in de toekomst in beide tunnelbuizen gebruikt.

Gekozen is om beide projecten gelijktijdig uit te voeren zodat de overlast voor de omgeving en het verkeer korter duurt.

Verkeer

Van 10 juli tot en met 24 augustus zijn het Maastunnelplein en de Maastunnel afgesloten. Verkeer kan tijdens deze afsluiting altijd van zuid naar noord/centrum rijden via de Maastunnel. Het doorgaande verkeer vanuit noord/centrum naar zuid wordt omgeleid.

Door de afsluiting van het Maastunnelplein en de Maastunnel kan het hoge (vracht)verkeer geen gebruik maken van de Maastunnel. Het gaat hierbij om voertuigen die hoger zijn dan 3,60 meter.

Bijeenkomst

Op woensdagavond 25 maart van 19.00 tot 20.30 is er in Wijkgebouw Tarwewijk, Wolphaertsbocht 500, een informatiebijeenkomst voor omwonenden over de werkzaamheden en de gevolgen voor het verkeer. Medewerkers van Gemeentewerken zijn aanwezig om een toelichting te geven en vragen te beantwoorden.

Kort voor de daadwerkelijke start van de werkzaamheden komt er weer een bijeenkomst over de precieze planning van de werkzaamheden en de omleidingen.

Besluiten Dagelijks Bestuur

Besluiten die het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois neemt, kunnen ook anderen dan de direct belanghebbenden aangaan. De Algemene Wet Bestuursrecht en diverse andere wetten en verordeningen geven belanghebbenden de mogelijkheid om een gemotiveerd bezwaar/beroepschrift in te dienen bij het dagelijks bestuur of bij een andere in de desbetreffende wet genoemde instantie.

Hier vindt u een opsomming van besluiten waarbij belangen van derden betrokken kunnen zijn.

Het dagelijks bestuur heeft in de afgelopen periode onderstaande besluiten genomen:

Algemene Plaatselijke Verordening:

Toestemming verleend:

1. aan de Ellisabethschool voor het oplaten van ballonnen op woensdag 20 mei 2009 tussen 13.00 uur en 14.00 uur vanaf de Elisabethschool aan de Carnissedreef 292 (besluit 9 maart 2009);
2. aan De Stromen, locatie Zuidwijk, voor het houden van een open dag aan de Schoonegge 60 op zaterdag 6 juni 2009 van 10.00uur tot 18.00 uur in plaats van vrijdag 5 juni 2009 (besluit 12 maart 2009).

Woningwet:

Vergunning verleend:


1. voor het gedeeltelijk veranderen en vernieuwen van de woningen aan de Bas Jungeriusstraat 82, 84, 108, 118 en 142 (besluit 5 maart 2009).

Website

Deze besluiten worden ook gepubliceerd op de website van de deelgemeente: www.charlois.rotterdam.nl U vindt ze onder het menu Actueel - Bekendmakingen. U kunt daar ook de besluiten van eerder datum raadplegen (tot ca. 6 weken terug).

Bezwaar maken

Tegen bovengenoemde besluiten kunt u een gemotiveerd bezwaar/beroepschrift indienen bij het dagelijks bestuur of bij een andere in de desbetreffende wet genoemde instantie. Dit dient te gebeuren binnen zes weken, gerekend vanaf de dag na bekendmaking van het besluit.

Nadere inlichtingen over het desbetreffend besluit, onder andere over de precieze datum van bekendmaking, kunt u verkrijgen bij het deelgemeentekantoor, Boerhaavestraat 11. Tel. 410 74 10. Daar kunt u tevens meer informatie krijgen over de wettelijke mogelijkheden tot indiening van een bezwaar/beroepschrift.

Voorlopige voorziening

Diegenen die van mening zijn dat de onmiddellijke uitvoering van een besluit niet dient plaats te hebben, kunnen -naast het indienen van een bezwaarschrift- een voorlopige voorziening aanvragen bij de Voorzieningenrechter van de sector Bestuursrecht, Postbus 50951, 3007 BM Rotterdam. Stuur een afschrift van het besluit waarvoor u een voorziening vraagt evenals een afschrift van het door u ingediende beroepschrift mee met uw verzoek.

Aanvragen bouwvergunningen

Het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois maakt bekend dat de volgende aanvragen voor een bouwvergunning zijn ingediend:


1. voor het plaatsen van hekwerken hoger dan 1 meter, Charloisse Lagedijk (deeltrace voormalig Havenspoor/Kortsluitroute) nabij Krabbendijkestraat;


2. voor het plaatsen van een reclame, Driemanssteeweg 160


3. Voor het veranderen van het politiebureau, Zuidplein 111, 3083 CN


4. voor het oprichten van een zestal wasboxen, Charloisse Lagedijk 638;


5. voor het plaatsen van een zonwering, Wevershoekstraat 380-388;


6. voor het plaatsen van twee reclame-uitingen, Zuidplein Hoog 751

Bovengenoemde plannen moeten nog volledig worden beoordeeld.

Informatie over de voortgang van bouwplannen kan worden verkregen bij de afdeling Vergunningen, Galvanistraat 15, tel. 010 - 489 4966 (tussen 9.00 12.00 uur en 13.00 17.00 uur). De bouwinspecteur de heer L. Zinkhaan houdt op maandag van 15:30 uur tot 16:30 uur spreekuur in het deelgemeentekantoor, Boerhaavestraat 11.

Rotterdam, 18 maart 2009

Namens het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois,

H. Goedhart

Directeur dS+V

Kennisgeving naamswijziging

van deelgemeentefractie van de deelgemeenteraad Charlois

De voorzitter van de deelraad van de deelgemeente Charlois maakt bekend op 11 maart 2009 bericht te hebben ontvangen van deelraadslid de heer D. Sombeek waarin hij aangeeft dat de Groep Sombeek haar naam wenst te wijzigen.

Groep Sombeek continueert met ingang van 12 maart 2009 haar lidmaatschap van de deelraad van Charlois onder de naam van

Liberaal Sociaal Democraten

Rotterdam,
De voorzitter voornoemd,

12 maart 2009

D. Lockhorst