De grootste Open Huizen Dag ooit, woningmarkt lijkt te kantelen.

20/03/2009 12:06

LMV Landelijke Makelaars Vereniging

Lelystad, Barendrecht, 20 maart 2009, 12.00 uur

Op 28 maart 2009 zal de grootste Open Huizen Dag ooit in Nederland worden gehouden. Vrijwel alle professionele, branche georganiseerde makelaarkantoren zullen panden aanbieden die door consumenten bezocht kunnen worden. Juist nu is dit een belangrijk signaal richting potentiële huizenkopers, die bij circa 10.000 panden op een laagdrempelige manier informatie kunnen verkrijgen. De grootste onafhankelijke woningsite van Nederland, www.huislijn.nl, werkt hierin nauw samen met de Landelijke Makelaars Vereniging LMV.

Ronald Barends, directeur Huislijn.nl:

" De huidige impasse die op de woningmarkt ontstaan is, ten gevolge van de teruglopende economische vooruitzichten, heeft consumenten kopschuw gemaakt. Men is zeer terughoudend in het nemen van grote beslissingen op dit moment, met name ook gezien het feit dat nog niet bekend is wat het beleid van de regering wordt ten aanzien van de woningmarkt. Gaat de overdrachtsbelasting wel of niet naar beneden, wordt er wel of niet gesleuteld aan de hypotheekrente aftrek, wordt de Nationale Hypotheek Garantie grens nu wel of niet aangepast? Op zeer korte termijn dient de overheid hierin duidelijkheid te verstrekken, zodat consumenten weten waar ze aan toe zijn. Dat zal deze impasse doorbreken, welk besluit de overheid ook maakt. Consumenten hebben nu eindelijk wel eens recht op duidelijkheid. Gezien het feit dat deze duidelijkheid elk moment verwacht wordt, is deze Open Huizen Route het juiste signaal op het juiste moment. Wij houden dit jaar al voor de tweede keer De Nationale Open Huizen route, en het wordt weer groter. Na het succes van de 1ste Nationale Open Huizen route hebben de makelaars de smaak te pakken. Maar ook aan de bezoekers op Huislijn.nl merken wij dat er veel belangstelling is om op 28 maart woningen te gaan bezichtigen."

Ed van de Bijl, directeur Landelijke Makelaars Vereniging LMV

" De mobiliteitscrisis die er op dit moment is in de woningmarkt, begint langzaam maar zeker te eindigen. Vrijwel niemand koopt op dit moment een huis, zonder dat het huidige eigen huis is verkocht. Maar veel mensen hebben enkele maanden geleden hun huis verkocht en moeten dit binnenkort overdragen aan de nieuwe eigenaars. Terwijl zij zelf nog geen nieuwe woning hebben gekocht, hierdoor ontstaat er een stuwmeer aan kopers die een besluit moeten nemen, maar nog wachten op duidelijkheid van te nemen maatregelen. Er zal hierdoor op korte termijn een kanteling in de markt plaatsvinden, de stilte voor de storm die we de laatste maanden hebben gehad lijkt ten einde. Nu er ook nog sprake is van het massaal stilvallen van nieuwbouwprojecten, is het niet ondenkbaar dat er een prijsexplosie staat aan te komen zodra de economie maar weer iets aantrekt. Huren is geen optie in veel plaatsen, als het aanbod dan ook nog lager wordt dan de vraag, dan zal de markt wel eens heel snel kunnen kantelen met een fors prijsopdrijvend effect. De vandaag gepubliceerde cijfers van het CBS, ondanks een lichte daling, ondersteunen dit. De Open Huizen route van 28 maart komt precies op het moment dat zeer veel partijen op korte termijn een nieuw huis moeten gaan aankopen. Het is dan ook geen toeval dat zoveel partijen dit initiatief nemen op één en dezelfde dag."





http://www.lmv.web-log.nl