RTL Group

Strijd om F1-kampioenschap barst weer los bij RTL 7

Liet Lewis Hamilton in 2007 het kampioenschap nog net door de vingers glippen, in 2008 wist hij eindelijk vriend en vijand te overtuigen door de fel begeerde Formule 1-wereldtitel te veroveren. Ook komend seizoen zijn alle ogen weer gericht op de jongste wereldkampioen ooit en moet hij bewijzen dat hij zeker geen ééndagsvlieg is. Zo zullen niet alleen de Ferrari-coureurs Kimi Raikkonen en Felipe Massa hem naar de kroon willen steken, ook Fernando Alonso en Robert Kubica zullen tot het uiterste gaan voor een plaats op het erepodium. Of zal het gloednieuwe Brawn GP de verrassing van 2009 worden. Het voormalige Honda-team was de afgelopen winter in de tests regelmatig de snelste. Bovendien kent de Formule 1 dit jaar de grootste reglementswijzigingen uit de autosporthistorie en ook dat zal zijn gevolgen hebben voor de strijd om het kampioenschap. Het nieuwe seizoen is weer live te volgen bij RTL 7.

Kostenbesparingen en milieuoverwegingen hebben dit seizoen geleid tot ingrijpende reglementswijzigingen. Belangrijke veranderingen zijn de invoering van het Kinetic Energy Recovery System (KERS) en de terugkeer van slicks. KERS staat voor de nieuwe 'groene' Formule 1 en is de nieuwe technologie waarmee energie die vrijkomt bij het remmen, wordt hergebruikt. De coureur kan via een knop op het stuur het extra vermogen aanspreken, waarbij wel beperkingen zijn gesteld aan de omvang van het vermogen. Daarnaast worden de bolides voor het eerst sinds 2001 voorzien van ongegroefde banden, waardoor auto's elkaar makkelijker kunnen volgen en meer inhaalacties mogelijk worden. Een andere wijziging is dat de coureur met de meeste overwinningen de nieuwe wereldkampioen wordt in plaats van de rijder met de meeste punten. Als dat systeem in 2008 gebruikt zou zijn, had Felipe Massa de wereldtitel gepakt.
Dit jaar kennen de Formule 1-teams weinig personele wijzigingen, op het vertrek van David Coulthard bij Red Bull na. Hij wordt daar opgevolgd door Sebastian Vettel, wiens stoeltje bij Toro Rosso bezet zal worden door nieuwkomer Sebastien Buemi. Nieuwe locatie op de racekalender is Abu Dhabi. In deze hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten wordt het Yas Marina-circuit volledig nieuw aangelegd, in de hoop dat hier de strijd om het kampioenschap wordt beslist tijdens de seizoensafsluiting op 1 november.

Uitzending 'RTL GP: Formule 1 - Australië':

-'RTL GP: Formule 1 - Australië (Kwalificatie)', RTL 7, zaterdagochtend 28 maart, tussen 06.55 en 08.10 uur (herhaling tussen 14.45 en 16.00 uur).


-'RTL GP: Formule 1 - Australië (Race)', RTL 7, zondagochtend 29 maart, tussen 07.00 en 10.00 uur (herhaling tussen 13.00 en 16.00 uur).

rtlgp.nl

---

Noot aan de redactie: voor meer informatie en/of interviews kunt u contact opnemen met Jaap Paulsen, afdeling Communicatie van RTL Nederland, via tel: 035 6718879 of jaap.paulsen@rtl.nl. U kunt daarnaast ook onze website www.pressroomrtlnederland.nl bezoeken.