TenneT


TenneT alert bij klimaatactie Earth Hour

25-03-2009


* Sympathie voor klimaatactie Earth Hour: meedoen is prima, maar niet allemaal tegelijk

* Netbeheerder extra alert rondom tijdstip actie
* Gezamenlijke afspraken in Europees verband

Op zaterdag 28 maart 2009 is er een wereldwijde actie van het Wereld Natuur Fonds (WNF) tegen klimaatverandering: Earth Hour. Landelijk netbeheerder TenneT staat sympathiek tegenover het doel van deze actie: aandacht voor het bewust omgaan met energiegebruik. Wel is het zo dat TenneT tijdens de actie extra alert is en enkele voorbereidende maatregelen neemt. Tenslotte draagt TenneT als beheerder van het landelijke hoogspanningsnet zorg voor de leveringszekerheid en betrouwbaarheid van de elektriciteitsvoorziening en zorgt dat vraag en aanbod van elektriciteit in evenwicht zijn. De actie kan bij massale deelname effect hebben op die balans.

Het betreft hier namelijk een wereldwijde actie van het Wereld Natuurfonds, waarbij op hetzelfde moment (tussen 20.30 uur en 21.30) wordt gevraagd om apparaten die onnodig energie gebruiken, uit te zetten. In Europa gaat het hierbij om een kleine 300 miljoen inwoners, die in dezelfde tijdszone leven. Als voorbereiding is tussen de internationale tak van het Wereld Natuurfonds (WWF) en de gezamenlijke Europese netbeheerders gesproken over de actie om deze zo goed mogelijk te laten verlopen.

Voorbereidende maatregelen
Naar aanleiding daarvan zijn ook door TenneT enkele maatregelen genomen. Zo houden netbeheerders intensiever contact gedurende de actie en zijn er mogelijkheden voor het snel laten toe- of afnemen van energieproductie. Grote schommelingen in korte tijd zijn moeilijker te regelen. Daarom is via het WWF het advies gegeven om de actie gedurende de avond zoveel mogelijk verspreid te doen. Zo is bijvoorbeeld het advies om uitgeschakelde apparaten en lampen gedurende langere tijd dan één uur uit te laten staan en de acties te spreiden over de gehele avond. Hierdoor kan de actie een succes worden en blijft de leveringszekerheid beter gewaarborgd.