Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Utrecht, 25 maart 2009

Pleegzorgkit helpt pleegkind bij kennismaking met pleegouders Presentatie Pleegzorgkit tijdens Kinderhulp Pleegzorgweekend

De Pleegzorgkit is een blikken doosje, waarin op speelse wijze met verschillende enveloppen en vragenlijsten een pleegzorgplaatsing kan worden voorbereid. Het kan een pleegkind helpen om zich eerder op het gemak te voelen. Sipke Jan Bousema presenteert de nieuwe Pleegzorgkit op de openingsdag van het Kinderhulp Pleegzorgweekend X-change 2009. Het Kinderhulp Pleegzorgweekend vindt op 28 en 29 maart plaats in Duinrell en wordt mogelijk gemaakt door het Nationaal Fonds Kinderhulp.

Pleegzorgkit
Sipke Jan Bousema, bekend van o.a. het Junior Songfestival: "Ik heb me eerder positief uitgelaten over het pleegouderschap en nu mag ik de nieuwe Pleegzorgkit presenteren, dat kan geen toeval zijn". De Pleegzorgkit is speciaal ontworpen om kinderen voor te bereiden op de plaatsing in een pleeggezin. Dat is voor veel kinderen een onzekere periode. Voordat kinderen bij pleegouders gaan wonen, hebben ze vaak een turbulente tijd achter de rug. Eén van de vele onzekerheden waar het kind mee te maken krijgt is: 'In wat voor gezin kom ik terecht?'. De Pleegzorgkit bestaat uit een bijzonder doosje met enveloppen waarmee het pleeggezin een (beeldende) presentatie kan samenstellen over verschillende onderwerpen die een belangrijke rol spelen in het leven van een kind/ jongere, bijvoorbeeld 'ons huis', 'de omgeving' en 'huisregels'. De leden van het pleeggezin kunnen de enveloppen vullen met foto's, teksten, tekeningen, een cd met favoriete muziek, etc. Dit is voor het pleegkind een eerste concrete kennismaking met het toekomstige pleeggezin. Alle nieuwe pleeggezinnen krijgen vanaf april 2009 een Pleegzorgkit. Ans van de Maat, woordvoerder Pleegzorg Nederland: 'Wij zijn heel blij met de nieuwe Pleegzorgkit. De kennismakingsperiode is voor ieder pleegkind heel spannend. Als je (tijdelijk) niet bij je eigen ouders kan wonen, is het heel fijn dat er pleegouders zijn die je op willen vangen. Maar als je bij onbekende mensen gaat wonen, is dat ook wel heel spannend. Deze Pleegzorgkit is speciaal ontworpen voor dit doel en wij zijn trots dat we deze Kit tijdens het pleegzorgweekend kunnen presenteren aan de pleegouders en pleegkinderen."

Het Kinderhulp Pleegzorgweekend X-change 2009
Het weekend van 28 en 29 maart 2009 is attractiepark Duinrell te Wassenaar exclusief open voor pleeggezinnen. Duinrell staat twee dagen lang geheel in het teken van pleegzorg, met aansprekende activiteiten voor jong en oud. Beide dagen zijn volgeboekt. Het doel van dit weekend is in de eerste plaats recreatief en is erop gericht de binding van de pleegzorgaanbieders met de pleeggezinnen te versterken. Het evenement maakt tevens zichtbaar hoeveel pleegouders zich - meestal onzichtbaar - inzetten voor de zorg en opvoeding van een kind van een ander. De pleegzorgaanbieders en het Nationaal Fonds Kinderhulp bieden pleeggezinnen X-change 2009 aan als blijk van waardering voor hun inzet. Pleegouders krijgen met het hele gezin een dag naar keuze gratis toegang tot het attractiepark Duinrell, inclusief een bezoek aan het Tikibad. Verder is er een uitdagend outdoorprogramma en zijn er diverse optredens van o.a. Ali B., kinderboekenschrijver Jacques Vriens en het Kinderen-voor-Kinderen-koor. Voor de pleegouders verzorgt Esther ten Brink een praktische lezing over opvoedkunde. Esther is de Nederlandse Nanny van het RTL-4-programma 'EHBO: Eerste Hulp Bij Opvoeden'.

Kinderhulp Pleegzorgweekend 2009

Locatie officieel moment uitreiking Pleegzorgkit
Duinrell Plaza
Duinrell 1
2242 JP Wassenaar

Datum
28 maart 2009

Tijd
11.00 uur - 12.00 uur

Programma
10.30 uur Ontvangst in de foyer
11.00 uur Welkom door Fred Venus, portefeuillehouder Pleegzorg. 11.05 uur Opening door Sipke Jan Bousema
11.30 uur Optreden van Kinderen voor Kinderen-koor 11.50 uur Presentatie Pleegzorgkit door Sipke Jan Bousema 12.00 uur Mogelijkheid voor de pers om vragen te stellen aan en foto's te maken van diverse pleeggezinnen

Noot voor de redactie,