Open Huizenbezoek als marktbarometer

25/03/2009 16:16

ERA Nederland NV

"Alle meters staan weer de goede kant op. Deze Open Huizen Route lijkt weer een drukbezocht landelijk evenement te worden, waar duizenden consumenten aan meedoen. Er wordt weer veel meer gebeld over te koop staande huizen dan tot voor kort. De bezichtigingen komen ook weer op gang en het lijkt erop dat ook de verkopen weer toenemen ". Dat is de visie van Arjan Terpstra woordvoerder van ERA Nederland NV. Het is duidelijk dat het vertrouwen in de huizenmarkt een tik heeft gehad. Is de woningmarkt weer op de weg terug na de stille maanden die het vorig jaar afsloten?

"De consument maakt of breekt de markt. Als zij zich niet verroeren, houdt alles op. Als er al een indicator is die het publieke sentiment aangeeft, dan is het wel de landelijke Open Huizen Route", aldus Terpstra. "Dat is bij uitstek de gelegenheid waar mensen naar toe komen die met huizen bezig zijn. Natuurlijk, er zijn altijd buren die wel eens willen weten hoe het er nu uitziet in het huis waar ze altijd met de hond langs lopen. Verreweg de meeste mensen die komen kijken zijn echter gewoon bezig met verhuizen. En ongeacht de economische toestand in het land of in de wereld, de meeste consumenten denken toch voornamelijk vanuit hun eigen positie. Alle zaken des levens gaan gewoon door: mensen gaan trouwen of scheiden, worden geboren of overlijden, mensen vinden een baan aan de andere kant van het land of juist niet. De motieven om te willen of te moeten verhuizen zijn van alle tijden. In de pers verscheen onlangs nog de conclusie van een onderzoek dat de helft van de consumenten in hun dagelijks leven niets van de economische stagnatie merkt!"

De ERA-makelaars organiseren op zaterdag 28 maart alweer de 25ste landelijke Open Huizen Route. Tussen 11.00 en 15.00 uur kan iedereen zonder afspraak naar binnen bij huizen die meedoen. Terpstra is er trots op: "Sinds vorig jaar is de NVM aangehaakt bij ons initiatief. Dat moest ook zo langzamerhand wel. Er werd door zoveel consumenten om gevraagd. Wij zien al sinds 2000 dat je de drempel moet wegnemen bij te koop staande huizen. Maak het makkelijk voor mensen om even binnen te kijken voor een eerste indruk. Daar kan geen internet tegenop!"

In deze onzekere tijden zoeken mensen sneller zekerheid. "Dat hebben wij als ERA-makelaars ook gezien en daarom bieden wij nu ook aan om het huis in een soort "powerverkoop" te doen. Een beperkte looptijd van onze verkoopopdracht, eventueel gekoppeld aan een internetverkoop via Bieden en Wonen. Dat heeft al tot veel transacties in het land geleid met een korte verkoopperiode! De kopers hopen op een scherpe prijs en de verkoper heeft de zekerheid van een minimale verkoopprijs, waaronder zijn huis niet wordt verkocht. Een uitstekend middel om de markt weer in beweging te krijgen!" .

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.era.nl