Ministerie van Defensie

Veiligheidsplan Uruzgan afgerond

27 maart 2009, 12.20 uur

Het veiligheidsplan van Uruzgan wordt zaterdag 28 maart ondertekend door de belangrijkste leiders op veiligheidsgebied. Begin maart kwamen de zes leiders bijeen om het plan te ontwikkelen. Het ondertekenen van het plan is een volgende stap om het creëren van veiligheid steeds meer in de handen van Afghaanse autoriteiten te leggen. Zes belangrijke leiders van Uruzgan bespreken zelfstandige oplossingen voor de Afghaanse veiligheidssituatie.

Commandant TFU brigadegeneraal Tom Middendorp: "Als leiders op het gebied van veiligheid moeten we de bevolking tonen dat we oog hebben voor hun problemen en in staat zijn om naar de toekomst te kijken en oplossingen te vinden. "In het plan zijn afspraken opgenomen over de doelstellingen en de aanpak op het gebied van veiligheid. Tevens moet de politie zich meer richten op `community policing.' Dit houdt in dat de politie veel aanwezigheid toont in de dorpen om zo voor een betere veiligheid te zorgen. Het leger richt zich vooral op de minder bevolkte gebieden daarbuiten.

Het plan heeft inmiddels haar eerste vruchten afgeworpen: de samenwerking tussen de meest belangrijke veiligheidsspelers is toegenomen.

Tot de zes leiders behoren gouverneur Hamdam, de commandant Afghaanse politie Uruzgan Juma Gul, de commandant van de inlichtingendienst generaal Aziz Zakhryia en de commandant van de vierde Afghan National Army Brigade generaal Abdul Hamid. Commandant TFU brigadegeneraal Tom Middendorp en civiel vertegenwoordiger Joep Wijnands maken de rij van zes compleet.