Waterschap Brabantse Delta


Verzending aanslagen waterschapsbelastingen

Publicatiedatum : 25 maart 2009

Op 28 maart valt bij alle inwoners van de gemeenten Gilze en Rijen en Breda de jaarlijkse aanslag van de waterschapsbelastingen op de mat. Door een recente verandering van de wet ziet de opbouw van deze rekeningen er anders uit dan voorgaande jaren. De kosten die het waterschap maakt - in 2009 enigszins gedaald ten opzichte van 2008 - worden nu op een andere manier verdeeld.

Door de gewijzigde wetgeving kennen we met ingang van 2009 een zuiveringsheffing en watersysteemheffing.

Zuiveringsheffing
De zuiveringsheffing wordt betaald door alle belanghebbenden die afvalwater via de riolering lozen op een zuiveringsinstallatie van het waterschap. Een gevolg van de wetswijziging is dat de zorg voor de waterkwaliteit in rivieren, beken en sloten nu valt onder de watersysteemheffing. Voorheen maakten deze kosten deel uit van de verontreinigingsheffing. De zuiveringsheffing wordt daardoor met ingang van 2009 lager.

Watersysteemheffing
Het waterschap zorgt het hele jaar door voor de rivieren, beken, sloten en waterkeringen in zijn gebied. De kosten hiervoor worden opgebracht door alle belanghebbenden: de inwoners van West-Brabant en alle eigenaren van panden en percelen in dat gebied. Dit gebeurt vanaf 2009 via de watersysteemheffing.

Een belangrijk verschil met voorgaande jaren is dat de wet nu bepaalt dat iedereen moet meebetalen aan het beheren en onderhouden van alle dijken en kades. Voorheen betaalden alleen eigenaren van panden en percelen lager dan 2,50 meter boven N.A.P. hieraan mee. Dit heeft voor panden en percelen in gebieden die hoger liggen dan deze grens een stijging van de watersysteemheffing tot gevolg. Ook de hierboven bij zuiveringsheffing genoemde overheveling van kosten naar de watersysteemheffing zorgt voor een stijging hiervan.

Natuur en wegen
Door de aanpassing van de wet is er nu ook een aparte, lagere heffing voor natuurterreinen. Deze vallen nu niet meer onder de watersysteemheffing ongebouwd. Verharde openbare wegen vallen hier wél onder. Deze wegen vertegenwoordigen echter meer dan de helft van de waarde van alle percelen die onder de watersysteemheffing ongebouwd vallen. Het bestuur van het waterschap vond het onredelijk om één tarief vast te stellen voor grond en wegen. Voor grond zou dan immers veel meer betaald moeten worden. Daarom heeft het bestuur gebruik gemaakt van de wettelijke mogelijkheid om een apart, hoger tarief vast te stellen voor wegen (EUR 62,38 per hectare in plaats van EUR 31,19).

Evaluatie Waterschapswet
Het waterschap moet deze veranderingen in de wet uitvoeren, maar begrijpt goed dat dit behoorlijke gevolgen heeft. Nog dit jaar worden de effecten van de nieuwe regelgeving landelijk geëvalueerd. Waterschap Brabantse Delta is bij deze evaluatie betrokken.

Informatie naar inwoners
Het waterschap vindt het belangrijk dat iedereen goed geïnformeerd wordt over de inhoud van zijn rekening. Daarom krijgt iedereen tegelijk met zijn belastingaanslag een informatiekrant.