Ingezonden persbericht


-Persbericht-

Zilveren Donkozakkenkoor Nederland organiseert op zaterdag 28 maart a.s.

een openbare repetitie.

In 1984 werd het Donkozakkenkoor Nederland uit Den Haag opgericht. Een beroemde solist van het oorspronkelijke Russische Donkozakkenkoor, Michael Minsky, was samen met enkele enthousiaste zangers uit de regio Den Haag medeoprichter en de eerste dirigent. Sinds 1991 staat het koor onder leiding van de uit Moskou afkomstige dirigent Serge Latychev. "Het Donkozakkenkoor Nederland is een mannenkoor en telt ruim 30 leden", zegt voorzitter Bert Bleeker. "Jaarlijks treden we minstens twintig keer op en we hebben intussen rond de 400 concerten gegeven. Niet alleen in Nederland, maar ook in België, Duitsland, Canada en Rusland en zeer recent nog in Engeland". Het Donkozakkenkoor Nederland verleent ook medewerking aan speciale gebeurtenissen en bijzondere kerkdiensten. Bert Bleeker: "In januari werkten we mee aan een kerkdienst in Monster ter gelegenheid van een 40-jarig huwelijk. Dat is natuurlijk erg leuk om te doen, zeker als je zelf 25 jaar bestaat. Eén en al feest".

Scratch of openbare repetitie
In het kader van het 25-jarig bestaan organiseert het koor dit jubileumjaar tal van activiteiten en concerten. In januari verscheen een jubileum-cd en in de loop van 2009 wordt een groot jubileumconcert in Den Haag gegeven. Ook wordt er een scratch of openbare repetitie op zaterdag 28 maart a.s. georganiseerd. "Deelnemers kunnen zich inschrijven en krijgen twee weken van te voren drie tot vier partituren toegestuurd die men alvast kan instuderen", aldus Bert Bleeker. "Ze komen dus met voorkennis naar de scratch en kunnen gemakkelijk aanhaken. Onze koorleden staan per stempartij tussen de deelnemers in. Dat maakt het allemaal nog wat gemakkelijker, omdat men hoort hoe en wat er gezongen wordt".

Russische muziek is fantastisch om te zingen
Koormuziek uit Rusland en omringende landen is erg populair. "Er zijn veel Nederlandse koren die enkele Russisch liederen zingen", zegt Bert Bleeker. "Maar er zijn ook koren met een geheel Russisch repertoire, zoals het Donkozakkenkoor Nederland. Wij willen met deze openbare repetitie meer mannen met deze mooie muziek in contact brengen en een soort ambassadeur zijn. Dirigent is Serge Latychev, die in Moskou opgeleid is. Hij dirigeert in ons land wel vijf koren met Russisch repertoire. Wij zijn erg blij met hem. Hij leert ons veel over de uitspraak, klankvorming en interpretatie. Als we in Rusland zingen, verstaan de Russen ons woordelijk".

Inschrijving openbare repetitie
Bert Bleeker roept mannen met goede zangstemmen op om de openbare repetitie op zaterdag 28 maart bij te wonen. "Zingen is een heerlijke hobby", zegt hij. "En een goed geleid koor voegt daar nog een extra dimensie aan toe. Ik ben ervan overtuigd, dat er in de regio Den Haag veel mannen zijn die goed kunnen zingen. Die zijn natuurlijk van harte welkom. Ik zou zeggen, proef eens aan de Russische koormuziek. Laat het over u heen komen tijdens deze openbare repetitie. Er zijn geen kosten aan verbonden en alles is natuurlijk vrijblijvend. Deelnemers krijgen tekst en uitleg en kunnen actief meedoen. Het moet een prachtige middag worden op zaterdag 28 maart a.s. Daar ben ik van overtuigd".

De openbare repetitie vindt plaats in de Koningkerk, Koningin Julianalaan (hoek Bruinings Ingenhoeslaan) in Voorburg, tussen 14.00 en 17.00 uur. Geïnteresseerden kunnen zich tot 14 maart 2009 inschrijven via de secretaris van het koor de heer W. Hartman, Berkenlaan 17, 2172 AE Sassenheim, tel: 0252-220270 of bij de heer P.L. Keur, A.v. Alkemadestraat 3, 2331 EG Leiden, tel: 071-5313048.

Inschrijven kan ook via: wim.hartman45@wxs.nl, pietkeur@casema.nl. of info@donkozakkenkoor.nl of via website: www.donkozakkenkoor.nl De deelname is gratis.

Noot voor de redactie (