Gemeente Noordenveld


Aanslag gemeentelijke belastingen en de kredietcrisis

Gepubliceerd op: 16 maart 2009

Op zaterdag 28 maart krijgt u de aanslag gemeentelijke belastingen in de brievenbus. De peildatum voor de waardering van alle onroerende zaken, de WOZ waarde, is 1 januari 2008.

Geert Wolters, portefeuillehouder financiën: " U hebt waarschijnlijk de vraag of de kredietcrisis nog van invloed is op de waardebepaling van uw pand. Er zijn immers berichten in de media verschenen dat de marktprijzen van woningen onder druk staan. Zoals we hierboven als schreven, hebben we de waarde voor van dit jaar echter bepaald naar het waardeniveau op 1 januari 2008. Op dat moment werkte de kredietcrisis nog niet door in de marktprijzen van woningen. Gemiddeld zijn de prijzen in onze gemeente tussen 2007 en 2008 met zo'n 4 % gestegen."

Overigens: De Wet WOZ schrijft voor dat gemeenten op de WOZ-beschikking een waarde vermelden zoals die gold op 1 januari van één jaar eerder. Hierdoor mogen we geen rekening houden met in het jaar 2008 opgetreden wijzigingen van het waardeniveau. Alleen als uw pand verbouwd is of uw pand is op een andere manier gewijzigd, mag de gemeente uitgaan van de situatie op 1 januari 2009, maar hanteert daarbij de peildatum van 1 januari 2008.

Gevolgen kredietcrisis voor waardebepaling 2010

Het kan zijn dat in sommige regio's en voor sommige categorieën woningen of individuele woningen in 2008 een prijsdaling is opgetreden. Het kan daarom zo zijn dat de WOZ-waarde van uw woning op de WOZ-beschikking 2009 hoger is dan de actuele marktwaarde van uw woning. Een wijziging van de waarde van uw woning door marktontwikkelingen in 2008 wordt echter pas zichtbaar in de WOZ-beschikking die begin 2010 wordt genomen. De waarde voor de WOZ-beschikking 2010 wordt bepaald naar het waardeniveau op 1 januari 2009.