Ingezonden persbericht


Burgemeesters Amsterdam en Rotterdam spannen zich met schoolkinderen in om energie te besparen

In eneco's strijd om watt op 28 maart

De jassen gaan uit, de sportschoenen aan, de petjes op: leerlingen van tien Amsterdamse en tien Rotterdamse basisscholen fietsen op zaterdag 28 maart a.s. samen om het hardst. Het Amsterdamse team in het Olympisch Stadion wordt gecoacht door burgemeester Cohen, het Rotterdamse team in de Kuip door loco-burgemeester Jantine Kriens. Burgemeester Aboutaleb, die zaterdag verhinderd is, steunt de kinderen in Rotterdam door hen succes te wensen met een speciale videoboodschap. En dat allemaal om zoveel mogelijk energie op te wekken. Want wie het hardst fietst krijgt de meeste startpunten voor de 'Strijd om Watt', een spannende competitie tussen de beide steden die start op maandag 30 maart. Wie kan er in twee weken de meeste energie besparen en opwekken, de scholen uit Rotterdam of uit Amsterdam? Het evenement in Amsterdam wordt gepresenteerd door actrice/presentatrice Nikkie Plessen, in Rotterdam is dat acteur/presentator Sacha Visser.

Uitnodiging
We nodigen u van harte uit om op zaterdag 28 maart vanaf 13.30 uur het spektakel in de Kuip of in het Olympisch Stadion bij te wonen. U kunt na afloop - rond 14.30 uur - alle aanwezigen spreken voor toelichting en commentaar.

De Strijd om Watt uitgelegd
Leerlingen uit groep acht van deelnemende basisscholen in Amsterdam en Rotterdam krijgen vanaf maandag 30 maart twee weken lang zeggenschap over het digitale dorp Watt. Het dorp heet Watt omdat het draait op een grote batterij. Doordat de inwoners van Watt veel te veel energie verbruiken loopt deze batterij langzaam leeg. Aan de leerlingen de taak ervoor te zorgen dat de batterij zo vol mogelijk blijft. Dat doen ze door opdrachten te vervullen die door de burgemeester en inwoners van Watt gegeven worden. De leerlingen speuren online, in het schoolgebouw en thuis waar er Watt zou kunnen lekken. Om de opdrachten goed te volbrengen moeten de leerlingen inzicht hebben in energieverbruik en alles weten van zonne-energie, windmolens en stroom. Deze kennis doen ze op met behulp van speciaal ontwikkeld lesmateriaal en de Wattcher, een speciaal apparaat dat thuis en op school het energieverbruik registreert. De school die na 2 weken uiteindelijk de meeste energie heeft bespaard krijgt van Eneco een duurzame hoofdprijs. De Strijd om Watt is een initiatief van energieleverancier Eneco.

Over Eneco

Eneco (www.eneco.nl) is een van de drie leidende energiebedrijven in Nederland. Het voert een geïntegreerde distributiestrategie en richt zich op productie, handel, levering en meting van energie (elektriciteit, gas en warmte) en daaraan gerelateerde producten en diensten. Eneco transformeert zich naar een duurzame energieonderneming en investeert de komende jaren substantieel in duurzame energie. In totaal bedient het energiebedrijf circa twee miljoen zakelijke en huishoudelijke klanten. Eneco heeft 5.500 medewerkers. Het hoofdkantoor is gevestigd in Rotterdam.

De Strijd om Watt

De Strijd om Watt van Eneco is bedoeld om Nederlanders bewuster te maken van hun eigen energieverbruik. Pas als je weet hoe je je energiehuishouden beter kunt managen, kan je ook echt energie besparen. De Strijd om Watt richt zich op kinderen. Hun enthousiasme voor het onderwerp, en het tempo waarmee zij kennis omzetten in daden moet aanstekelijk werken op hun ouders en de rest van Nederland. Daarbij krijgen de deelnemende kinderen de Wattcher mee naar huis: een speciaal ontwikkeld apparaat waarmee je makkelijk energieverbruik kunt meten. Concreet wil Eneco dat na de Strijd om Watt de deelnemende leerlingen wat geleerd hebben van energie en ook weten hoe ze zelf energie kunnen besparen.



Ingezonden persbericht