Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen positief over plannen van de VS voor Afghanistan

27 mrt 2009 | Minister Verhagen is positief over de nieuwe plannen van de Verenigde Staten voor Afghanistan. "De VS benadrukt het belang van een brede evenwichtige aanpak," aldus Verhagen. "Het gaat niet alleen om het onschadelijk maken van terroristen, maar ook over de aanpak van maatschappelijke problemen in Afghanistan en de regio."

Het beleidsdocument van de VS over de nieuwe aanpak in Afghanistan richt zich op het versterken van de capaciteit van Afghanen om hun zaken op orde te krijgen. Daarbij staan het verstoren van terroristennetwerken in de regio en de opbouw van een effectieve Afghaanse overheid centraal. Daarnaast richt het plan zich onder meer op het versterken van de mensenrechten, verbetering van de politie en veiligheidsdiensten in Afghanistan en het betrekken van de Verenigde Naties en de internationale gemeenschap bij de verdere opbouw van Afghanistan.

Nederland heeft in de afgelopen jaren benadrukt dat de opbouw van Afghanistan een combinatie moet zijn van diplomatieke inspanningen, actieve inzet van ontwikkelingssamenwerking en militaire interventies (de 3D benadering: Diplomacy, Development en Defence). "Het is bemoedigend om te zien dat ook de VS een dergelijke benadering steunt," aldus Verhagen (Buitenlandse Zaken).

Het document van de VS verschijnt aan de vooravond een grote Afghanistan conferentie die zal worden gehouden in Den Haag. Tijdens deze conferentie zal gesproken worden over de manier waarop de internationale gemeenschap zich in de komende periode moet inzetten voor de ontwikkeling van Afghanistan. Minister Verhagen is gastheer van deze conferentie.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Zie ook

* De website van de Afghanistan conferentie Externe link

Gerelateerde dossiers

* Afghanistan

Bijlagen

* Meer over de 3D benadering | PDF, 982 Kb