Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen: Nederland komt wereldwijd sterker op voor mensenrechten

28 mrt 2009 | Nederland komt wereldwijd sterker op voor mensenrechten dan voorheen. Dat blijkt uit de Mensenrechtenrapportage 2008 die gisteren werd aangeboden aan het parlement.

"Het respect voor mensenrechten staat onder druk," zegt minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). "Daarom hebben we er als Nederland een schepje bovenop gedaan. We hebben een serie initiatieven genomen, groot en klein, om de mensenrechtensituatie te verbeteren."

Mensenrechten hebben op initiatief van minister Verhagen een belangrijke plaats gekregen in het buitenlandse beleid van Nederland. De Mensenrechtenrapportage geeft een overzicht van de initiatieven die Nederland op het gebied van mensenrechten ontplooit. Van de inzet die in 2007 in de Mensenrechtenstrategie was aangekondigd, is na een jaar circa driekwart afgerond of in uitvoering. Op de thema's doodstraf, marteling, godsdienstvrijheid, kinderrechten, vrouwenrechten, het tegengaan van discriminatie op basis van seksuele geaardheid en het bevorderen van mediadiversiteit zijn bijna alle voornemens in de praktijk gebracht.

"Onze grote inzet voor mensenrechten komt voort uit de waarden die we als Nederland belangrijk vinden," aldus minister Verhagen. "Maar respect voor mensenrechten zorgt ook voor een veilige en ordelijke wereld. Voor Nederland, met zijn open grenzen en op het buitenland gerichte economie, is dat van levensbelang."

Het is voor het eerst dat de regering zo uitgebreid rapporteert over de manier waarop Nederland zich inzet om de mensenrechtensituatie te verbeteren.

De rapportage signaleert een aantal positieve ontwikkelingen. Zo neemt mede dankzij het aandringen van Nederland het aantal landen toe dat een moratorium op de doodstraf heeft afgekondigd, staat de strijd tegen kinderarbeid dankzij Nederland hoger op de agenda van de Europese Unie en konden mensenrechtenverdedigers in alle delen van de wereld rekenen op Nederlandse steun. Inmiddels sloten 66 landen zich aan bij de VN Verklaring over mensenrechten en seksuele geaardheid waartoe Nederland en Frankrijk het initiatief namen.

Via het Mensenrechtenfonds ondersteunen Nederlandse ambassades op dit moment bijna driehonderd projecten in meer dan zestig landen. Het fonds stelt ambassades in staat ter plekke mensenrechtenactiviteiten te ondersteunen. Hiermee was in 2008 een bedrag gemoeid van 23,5 miljoen euro. Inmiddels deden zoveel ambassades een beroep op het fonds dat besloten is voor 2009 het beschikbare bedrag te verhogen naar 25 miljoen euro.

"De komende jaren valt met name nog veel winst te behalen," waarschuwt minister Verhagen. "Mensenrechten blijven centraal staan in het buitenlands beleid." Nederland zal verder inzetten op de bestraffing van terroristische daden door het Internationaal Strafhof, en een mensenrechtentoets voor alle interne maatregelen van de Europese Unie.


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

logo mensenrechtentulp
Bijlagen

* Mensenrechten-rapportage 2008 | PDF, 506 Kb

Gerelateerde dossiers

* Mensenrechten